13.komnata českých hradů

28.03.2014 09:13

Otevřete 13. komnatu a staňte se jejím strážcem!

Romantika, poučení, dobrodružství, ale i tajemná atmosféra čeká na ty, kteří se rozhodnou otevřít třináctou komnatu. Za projektem "Otevřte 13. komnatu" se skrývá nejen tajemství deseti do projektu zapojených historických památek, ale především propracovaná hra na vysoké úrovni, která osloví návštěvníky napříč generacemi. Užijte si netradiční prohlídky hradů a zámků s nádechem tajemna!
S každým klíčkem budete 13. komnatě blížZapojit se do projektu Otevřete 13. komnatu je velmi jednoduché. Vše začíná koupí vstupenky na daný hrad či záme- k ní získáte (jako jednotlivec či rodina) cestovatelský pas a společně s tajemným průvodcem se podíváte do doby jemu vlastní a pokusíte se vyluštit rébus tak, abyste mohli získat první klíč. Ten vás přiblíží na cestu za tajemstvím 13. komnaty. Po obdržení sedmi z deseti klíčů nastává ta nejdůležitější chvíle, kdy se můžete do 13. komnaty podívat. Je třeba si pečlivě vybrat, na které památce chcete 13. komnatu odhalit a zarezervovat si termín. V příslušný den dorazíte na vybranou památku, prokážete se cestovatelským pasem. Nikdo z návštěvníků dopředu neví, co se v komnatě skrývá, ale nemusíte se bát, jelikož průvodci vás na vše podstatné upozorní včas.

Hrad KostPotom co si tajemnou místnost prohlédnete, budete pasováni do řádu strážců 13. komnaty. V rámci rituálu pasování dostanete na závěr pasovací dekret na ručním papíře a budete zapsáni do Knihy strážců 13. komnaty. Domů si tak odnesete nejen tajemství, které komnata skrývá, ale i jedinečný zážitek z celé prohlídky. Pokud se vám podaří navštívit všech deset zapojených památek, tak na poslední z nich se můžete těšit na malý dárek.

Do projektu "Otevřte 13. komnatu" jsou zapojeny zámek Děčín,zámek Kozelzámek Karlova Korunazámek Slatiňanyzámek Loučeňzámek Kačina, hrad Grabštejnhrad KostSlezskoostravský hrad a klášter Broumov. Každá památka má v projektu "Otevřte 13. komnatu" svého nezaměnitelného kostýmovaného průvodce, který vás provede po svém hradu, zámku či klášteře a sdělí vám zábavnou formou historické mezníky dané památky i zajímavé události a zprávy, které jsou s památkou spojeny.

Jako první vás již v sobotu 29. března přivítá Bílá paní na zámku Loučeň.
Zaujala Vás aktualita Otevřete 13. komnatu a staňte se jejím strážcem!?
Podívejte se, co všechno nabízí >
Otevřte třináctou komnatu
Kasteláni deseti českých hradů a zámků připravili pro návštěvníky nové interaktivní prohlídky s názvem Otevřte 13. komnatu. Po památkách vás provede tajemná postava z minulosti v atraktivním kostýmu. Do prohlídky se můžete sami zapojit formou tajenkového rébusu a vyřešit jistou historickou záhadu.
Broumovský klášter – impozantní komplex dle projektu K. I. Dientzenhofera
Město: Broumov
Počátky kláštera sahají až do začátku 13. století. V roce 1999 byla v opatském kostele sv. Vojtěcha nalezena unikátní kopie Turínského plátna z roku 1651. Na světě se nachází kolem 40ti podobných historických kopií, broumovská je však jediná ve střední Evropě (severně od Alp).
Prohlídky zámku Děčín se Zikmundem z Vartenberka
Prohlídka s tajemnou postavou Zikmunda z Vartemberka v rámci projektu Otevřte 13. komnatu. Jestliže máte rádi dobrodružství a romantiku, nechcete být jen pasivními účastníky prohlídky a rádi řešíte hádanky, navštivte zámek Děčín, kterým vás provede Černý rytíř - Zikmund z Vartenberka.
Zámek Děčín - zámek s monumentální barokní konírnou
Zámek Děčín, ležící nad soutokem Labe a Ploučnice, patří mezi nejvýznamnější historické památky severních Čech. Zámek okouzlí návštěvníky především tehdejší nejznámější rosarií v habsburské monarchii Růžovou zahradou a monumentální barokní konírnou. Otevřené je také revitalizované jižní křídlo.
Prohlídky zámku Kozel se zloduchem Radoušem
Oblast: Plzeňsko
Město: Šťáhlavy
Prohlídka s tajemnou postavou zloducha Radouše v rámci projektu Otevřte 13. komnatu. Jestliže máte rádi dobrodružství a romantiku, nechcete být jen pasivními účastníky prohlídky a rádi řešíte hádanky, navštivte zámek Kozel, kterým vás provede obrácený zlosyn Radouš.
Zámek Kozel - vydejte se za loveckou historií
Oblast: Plzeňsko
Město: Šťáhlavy
Klasicistní lovecký zámek si na konci 18. století nechal postavit Jan Vojtěch Černín z Chudenic, nejvyšší lovčí Království českého. Na reprezentační lovecké sídlo, ležící pouhých pár kilometrů jižně od Plzně, se na hony sjížděla šlechta z celých Čech.
Prohlídky zámku Karlova Koruna s hrabětem Oktaviánem
Oblast: Hradecko
Prohlídka s historickou postavou hraběte Oktaviána v rámci projektu Otevřte 13. komnatu vám představí zámeckého pána jako šprýmaře a poťouchlíka, který neváhal své manželce nastražit žáby nebo myši do postele! Patříte-li k návštěvníkům, které láká netradiční prohlídka, pak navštivte tento zámek.
Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou - místo pro krásný výlet i svatbu
Oblast: Hradecko
Karlova Koruna je považována za jeden z vrcholů iluzivního baroka v Čechách. Plány na zámek zpracoval jeden z nejvýznamnějších barokních stavitelů italského původu Jan Santini Aichel.
Prohlídky zámku Slatiňany s komtesou Latou Brandisovou
Poodhalte příběh komtesy Laty Brandisové na zámku Slatiňany. V rámci projektu Otevřte 13. komnatu zažijte interaktivní prohlídku zámku jako hru, ve které se seznámíte s jedinou ženskou vítězkou Velké Pardubické.
Prohlídky zámku Loučeň s Bílou paní
Projděte se zámkem s tajemnou postavou Bílé paní. V rámci projektu Otevřte 13. komnatu zažijte prohlídku zámku jako hru, která se babičce a tatínkovi vryje pod kůži stejně hluboko, jako sedmileté sestře a dvanáctiletému kamarádovi.
Zámek Loučeň - zámek, kde to žije
Zámek Loučeň – romantický zámek s rozlehlým parkem, labyrintáriem a celou řadou dalších zajímavostí. Expozice české větve rodiny Thurn-Taxis a života na zámku na přelomu 19. a 20. století. Dozvíte se tak nikoli suchá fakta, ale příběh života na zámku zhruba před sto lety.
Prohlídky zámku Kačina s duchem Rudlou
Na zámku Kačina vás čeká prohlídka s tajemnou postavou hraběte Rudolfa Chotka v rámci projektu Otevřte 13. komnatu. Jestliže máte rádi dobrodružství a romantiku, nechcete být jen pasivními účastníky prohlídky a rádi řešíte hádanky, navštivte zámek Kačina a odhalte odvrácenou tvář honosného zámku!
Zámek Kačina u Kutné Hory a Muzeum českého venkova NZM Kačina
V Muzeu českého venkova jsou uloženy sbírkové předměty, vztahující se k dějinám a současnosti venkova, zemědělství a potravinářského průmyslu. Prohlídkové okruhy nabízejí jak pohledy do dějin pěstování zemědělských plodin a chovu hospodářských zvířat, tak prohlídku sídla rodu Chotků.
Prohlídky hradu Grabštejn s krásnou Barborkou
Prohlídka s tajemnou postavou panny Barborky v rámci projektu Otevřte 13. komnatu. Jestliže nechcete být jen pasivními účastníky prohlídky a rádi řešíte hádanky, vydejte se na Grabštejn, kterým vás provede krásná panna Barborka.
Hrad Grabštejn v srdci Trojzemí - Česka, Německa a Polska
Klenotem prohlídky hradu Grabštejn je renesanční kaple sv. Barbory s bohatou malířskou výzdobou z období pozdní renesance, která je v Čechách naprosto unikátní. Po rekonstrukci je opět k vidění ve své celé kráse.
Prohlídky hradu Kost s katem Heřmanem
Region: Český ráj
Oblast: Český ráj
Město: Mladějov
Na hradě Kost vás v rámci projektu Otevřte 13. komnatu čeká prohlídka s tajemným průvodcem, kterým není nikdo jiný než kat Heřman. Jestliže nechcete být jen pasivními účastníky prohlídky, rádi řešíte hádanky a prostředí hradní mučírny vás neděsí vydejte se za nevšedním zážitkem na Kost.
Hrad Kost v Českém ráji
Region: Český ráj
Oblast: Český ráj
Město: Libošovice
Jedním z nejzachovalejších, nejvýznamnějších a zároveň posledních středověkých hradů v České republice je hrad Kost. Hrad se nachází asi 18 km od města Jičín v chráněné krajinné oblasti Český ráj.
Prohlídky Slezskoostravského hradu s lotrem Xaverem Yáchymem Zahozencem
Oblast: Ostravsko
Město: Ostrava
Máte rádi tajemno a řešíte rádi hádanky? Pak se vypravte na Slezskoostravský hrad, kde vás v rámci projektu Otevřte 13. komnatu čeká prohlídka s lotrem Xaverem Yáchymem Zahozencem, loupeživým rytířem který se po celý život mstil za svůj osud odloženého nemanželského dítěte.
Slezskoostravský hrad - kulturní stánek pro každého
Vydejte se poznat Slezskoostravský hrad, kde se pořádají různé koncerty, jarmarky, divadelní představení a jiné kulturní akce. Ostrava je jediným městem u nás, které obnovilo hrad a nyní ho rozšiřuje.
Prohlídky broumovským klášterem s mladým loupežníkem Lotrandem
Město: Broumov
Broumovským klášterem vás na speciálních prohlídkách provede mladý loupežník Lotrando, který v klášteře studoval a vy společně s ním zažijete nejedno dobrodružství.
Zámek Slatiňany a Hipologické muzeum
Malebný zámek na úpatí Železných hor obklopený rozlehlým anglickým parkem láká svou netradiční moderností, přívětivou a pohodovou atmosférou, nejmladší zámeckou expozicí v republice a jednou z největších hipologických sbírek na světě.