Baleárské ostrovy se snad v srpnu otevřou turistům

24.04.2020 11:03

Baleárské ostrovy se snad v srpnu otevřou turistům, ale ne všem

S trochou cestovatelské nadsázky by se dalo říci, že už nikdy nebude vhodnějšího termínu k návštěvě Baleárských ostrovů. Ibiza, Mallorca, Menorca a Formentera by se podle všeho totiž v srpnu mohly otevřít turistům. Ne však z těch zemí, které přijaly opatření vůči koronaviru až příliš pozdě. Tedy i Velké Británie. A právě Britové tam obvykle řádí nejvíce.

 
 
Ibiza
Ibiza Foto: Profimedia.cz

Jsou to zatím sice jen předběžné odhady a přání tamějších úřadů, ale dost možná by Baleárské ostrovy ještě letos v srpnu mohly uvítat nějaké turisty. Mají za to, že květen, červen a červenec jsou z pohledu mezinárodního turismu nejspíš ztracené, ale věří, že už v srpnu by se část turistů mohla do jejich destinace vrátit. Tamější ministr turismu Iago Neguruela nicméně již naznačil, že oblíbená turistická destinace nebude vítat všechny.

„Jsou země jako třeba Velká Británie, kterým trvalo příliš dlouho zaujmout restriktivní opatření proti šíření koronaviru. Se vším respektem vůči nim to musíme brát v potaz,” uvedl Neguruela, nedodal však, jakým způsobem by ostrovy hodlaly něco takového vynucovat a kontrolovat.

Jen čtvrtina hostů

Ministr turismu považuje srpen za nejpozdější možný měsíc pro start turismu do oblasti, ale dodává, že bude možno přijmout jen zhruba čtvrtinu pravidelného počtu návštěvníků a teprve postupem času by se podle něj toto číslo mohlo zvýšit třeba na 50 procent.

V současné chvíli jsou všechny komerční lety do celého souostroví zakázané. Na turismu je přitom závislé obrovské množství místních a očekává se, že na čtyřech ostrovech přijde o práci zhruba 150 tisíc osob.