Geologové předpokládají, že kaňon vznikal postupně erozí způsobenou řekou Blyde více než 200 miliónů let. Nejvyšší bod skalisek v okolí kaňonu Mariepskop dosahuje nadmořské výšky 1944 metrů a hladina přehradní nádrže při naplněném stavu je v nadmořské výšce 665 m. Přehrada je v tu chvíli hluboká až 104 metrů. Červený pískovec nahlodaný erozí vytváří dojem, že je celý masív kaňonu vystavěn z dětských kostek. Stále zelená buš, kterou je pískovec na mnoha místech porostlý, je dokonalá dekorace.

Vyfotit se nad hlubokou propastí kaňonu potřebuje odvahu.

Vyfotit se nad hlubokou propastí kaňonu potřebuje odvahu.

FOTO: Jan Papež

Zůstat na pár dnů se určitě vyplatí 

Kaňon Blyde River je jedním z největších magnetů jihoafrické turistiky. Většina návštěvníků ale u kaňonu zastaví jen na pár minut na vyhlídce, zavzdychá si nad krásnou krajinou, vyfotí se a pokračuje dál směrem ke Krugerově národnímu parku. Neudělejte stejnou chybu, tohle místo si určitě zaslouží váš čas. Zůstaňte alespoň na půl dne, ale raději na více dnů. Kaňon je dlouhý 26 kilometrů a na jeho dně je vybudována přehrada, která dotváří svou hladinou zajímavé panorama. Území má statut přírodního chráněného parku. Čistá, nepoškozená příroda nabízí nejen krátké procházky, ale i několikadenní túry.

Túry v kaňonu a jeho okolí nabízejí nádherné výhledy.

Túry v kaňonu a jeho okolí nabízejí nádherné výhledy.

FOTO: archiv CK Marco Polo

Pěší túru si vyberte podle svých schopností

Velká túra kaňonem je dlouhá přes 60 km a zabere běžně cca 5 dnů. Dají se samozřejmě projít i pouze její části ve dvoudenních nebo třídenních variantách. Skalnaté planiny s množstvím malých kamenných útvarů a proláklin vymletých potoky a říčkami během staletí, strmé svahy kaňonu, mokřiny v okolí řeky Blyde i dolní část kaňonu na březích vodní nádrže. Nejzajímavější je samozřejmě část, která je přímo v kaňonu, ale jsou období, kdy není zpřístupněna. Doporučuji se vždy dopředu informovat, zda je k dispozici, nebo ne. Během túry můžete narazit i na divoká zvířata – opice, antilopy, drobné savce a ptáky. V blízkosti řeky Blyde a vodní nádrže můžete vidět i hrochy a krokodýly. Vegetace v kaňonu a jeho okolí ukrývá více než 1 000 druhů rostlin, od mechů až po orchideje, a některé z nich rostou pouze zde a nikde jinde na světě.

Články o dalších zajímavých místech v Jihoafrické republice

*  Namaqualand - Když rozkvete polopoušť, je to zázrak

*  Kapské Město - jižní brána do Afriky

*  Genanendal - První misionář na jihu Afriky byl Moravan

Bizarní skalní útvary Bourke´s Luck byly kdysi šťastným místem mnoha zlatokopů.

Bizarní skalní útvary Bourke´s Luck byly kdysi šťastným místem mnoha zlatokopů.

FOTO: archiv autora

Tady propadali zlaté horečce zlatokopové z celého světa

Nedaleko kaňonu, na soutoku řek Blyde (Radostná řeka) a Treur (Smutná řeka) vytvořila voda, kamenná drť a písek z obou řek bizarní skalní útvary, plné prohlubní a děr. Některé prohlubně připomínají obří hrnce a v období dešťů, za vysoké hladiny vody, se naplní říčním pískem a nánosy. V časech zlaté horečky v nich zlatokopové po opadnutí vody nacházeli velké množství zlata. Zlatokop Tom Bourke, po kterém jsou útvary pojmenovány, patřil k prvním šťastlivcům, kteří v těchto naplaveninách zlato našli. Ačkoliv na svém vlastním klaimu kopal bez úspěchu, štěstí mu nakonec přálo právě v „hrncích“ plných zlata na soutoku Radostné a Smutné řeky. Snažte se dorazit sem co nejdříve ráno, kdy tu nejsou ještě početné autobusové výpravy a kdy budete mít klid nejen na procházku, ale i na focení. Někdy se Bourke´s Luck pokládá za začátek kaňonu, ale je to trochu matoucí. Je lepší jej vnímat jako začátek přírodní rezervace, v níž kaňon je.

Na soutoku řek Blyde a Treur vznikly erozí obrovské kamenné hrnce. Lokalita se dnes nazývá po zlatokopovi Tomovi Bourke.

Na soutoku řek Blyde a Treur vznikly erozí obrovské kamenné hrnce. Lokalita se dnes nazývá po zlatokopovi Tomovi Bourkeovi.

FOTO: Jan Papež, Ck Marco Polo

NEJLEPŠÍ ZPŮSOB, JAK POZNAT JIŽNÍ AFRIKU, JE EXPEDICE.

Destinace týdne - Expediční cesta napříč Jihoafrickou republikou

Trocha adrenalinu potěší každého 

Kdo si chce naordinovat větší dávku adrenalinu, může se nechat zlákat na divokou vodu řeky Blyde, nasednout na raft a vychutnat si rychlost a rozmanitost peřejí. Více než 8 kilometrů na raftu prověří vaši odolnost a nervy. Na konci budete odměněni odpočinkovou plavbou na lodi po přehradě na dně kaňonu s výhledy, které vám ostatní návštěvníci budou moci jen závidět. Raft je kategorie 3 a 4 a doporučuji vybrat si dobrého operátora se zkušenými vůdci. Nemusíte být zkušení vodáci, abyste mohli tenhle raft absolvovat, ale přece jen se nejedná o šlapadla na Máchově jezeře.

Na řece Blyde lze zažít zajímavý raft, který končí na hladině přehradní nádrže na dně kaňonu.

Na řece Blyde lze zažít zajímavý raft, který končí na hladině přehradní nádrže na dně kaňonu.

FOTO: Blyde Canyon Adventure Centre, archiv Marco Polo

Panorama Route

Blyde River Canyon Nature Reserve je součástí území, které je právem nazýváno Panorama Route. Malebná městečka Graskop (s nejlepší palačinkárnou na severu Jižní Afriky), Pilgrim´s Rest (staré zlatokopecké městečko) a Hazyview (s řekou Sabi Sabi plnou hrochů) s několika zajímavými vodopády, horskými serpentinami, pstruhovými potoky, kvalitními golfovými hřišti, zalesněnými údolími a horským subtropickým klimatem vytvářejí dohromady velmi zajímavou lokalitu, která sama o sobě stojí za návštěvu, bez ohledu na to, zda se chystáte navštívit ještě některá další místa v Jihoafrické republice a okolních zemích.

Vodopád Lisabon.

Vodopád Lisabon.

FOTO: Archiv CK Marco Polo