Skaliska často připomínají části koster dinosaurů.

Skaliska často připomínají části koster dinosaurů.

FOTO: Archiv CK Marco Polo

Doražte do Bourke´s Luck co nejdříve ráno

Když jsem sem přijel poprvé, bylo brzo ráno. Všude ležela mlha. Zajel jsem autem na opuštěné parkoviště. Byl jsem asi jediný, kdo věřil, že má smysl zastavit se tu, i když není vidět na víc než 10 metrů před sebe. Možná ani neotevřou. Doloudal jsem se k pokladně a madam za okýnkem mi s úsměvem a nevídaným sebevědomím sdělila, že za půl hodiny bude nádherně. A měla pravdu. Za necelých dvacet minut se mlha roztrhala a slunce začalo prosvěcovat skaliska vymletá vodou do jedinečných pitoreskních tvarů. Procházel jsem pomalu areálem a užíval si samoty. Jak to asi vypadalo, když se to tu hemžilo zlatokopy?

Obří skalní hrnce v Bourke´s Luck.

Obří skalní hrnce v Bourke´s Luck.

FOTO: archiv autora

Dopřejte si při návštěvě alespoň dvě hodiny

Nemusíte být geolog, abyste ocenili krásu Bourkeho štěstí. Matka příroda svedla řeku Blyde (Radostná) k souboji s řekou Treur (Smutná) do skalnaté prolákliny. Obě řeky se do sebe zakusují v prudkých vírech a po staletí vymílají hlubší a hlubší otvory ve skalnatých březích.  Je to úžasné dílo. Na některých místech připomínají skaliska obrovskou kostru dinosaura, na jiných místech vytvářejí kaskádu malých vodopádů a jinde obří hrnce naplněné vodou, drobnými kamínky a pískem. V těch hrncích musí být zlato i dnes. Určitě dojděte až k nejvzdálenějšímu místu (cca 700 metrů) a chvilku poseďte na břehu řeky.

Bourke´s Luck leží na soutoku řek Blyde a Treur.

Bourke´s Luck leží na soutoku řek Blyde a Treur.

FOTO: Archiv CK Marco Polo

Přečtěte si články o dalších zajímavých místech Jihoafrické republiky

Na dohled od jednoho z největších kaňonů na světě

Ještě před pár lety jste se mohli vydat z Bourke´s Luck pěšky až do kaňonu Blyde River Canyon. Byl to nádherný trek a je škoda, že je trasa uzavřená a nepřístupná. Vydat se na procházku podél řeky Treur je možné i dnes, ale to nejhezčí z dech beroucí krajiny nezažijete. Přesto určitě doporučuji vydat se alespoň na chvíli do volné krajiny. Pochopíte mnohem lépe pocity tuláků, zlatokopů, lovců a pastevců, kteří v téhle krásné krajině žili v minulosti a museli s ní být v mnohem větším souladu, než jsme dnes my.

Třetí největší kaňon na světě - Blyde River Canyon - je od Bourke´s Luck vzdálený jen 5 km.

Třetí největší kaňon na světě – Blyde River Canyon – je od Bourke´s Luck vzdálený jen 5 km.

FOTO: Jan Papež, CK Marco Polo

Blyde River Canyon

Blyde River Canyon je přírodní památka první velikosti. Se svou hloubkou téměř  700 metrů a výhledy na zajímavé skalnaté výběžky porostlé zelenými křovinami a květinami je bezesporu jedním z nejzajímavějších míst v oblasti Krugerova národního parku. Nenavštívit Blyde River Canyon při návštěvě parku by byla velká škoda.