Od vyhlídky k vyhlídce

Víťova rozhledna se tyčí na kraji hřebenu nad obcí Mukařov na Litoměřicku. Na kótě 616 metrů na okraji CHKO České středohoří se táhne dlouhý hřbet končící Bukovou horou, s dodaleka viditelným telekomunikačním vysílačem. I Víťova rozhledna, nazvaná podle stavitele, je telekomunikačním bodem, vyhlídkový ochoz s otvíratelnými okny je ve výšce 8 a půl metrů, vede na něj 45 roštových schodů. Výhled je panoramatický.

Škoda že tu pro méně znalé není nějaká orientační tabule, množství vrcholů ve výhledu 360 stupňů je impozantní, ne každý ale ví, na co se dívá. 

Nejbližším orientačním bodem je směrem do vnitrozemí hora Sedlo, přes daleké pastviny pak vysílač na Bukové hoře. Vede k němu polní cesta po hřebeni, nebo po silnici přes Mukařov na Příbram, minete Čáslav a skončíte u Rychnova pod vysílačem.

Kaňon Labe jako na dlani

Stavba pochází z roku 1975, bohužel není otevřena Děčínská bouda u jejího úpatí, osvěžení by bylo fajn. Dále po hřebeni kolem vysílače dojdete na Humboldtovu vyhlídkunazvanou po slavném cestovateli a vědci Alexandrovi von Humboldtovi, jehož milovanou horou byla Milešovka.

U vyhlídky je vidět kaňon Labe k Ústí nad Labem a pak dál do vnitrozemí. Zřetelné je jezero Milada.

Na Bukové hoře bývala Ledová jeskyně, tu ale částečně zasypali po požáru předchozího vysílače, takže se tu už přes léto sníh nedrží. Od vyhlídky se dá sejít do Zubrnic, kde najdete vesnický skanzen a železniční muzeum.

Výlet je to ideální, nekonečný prostor je tu k pouštění draků. Louky jako stvořené pro volné venčení psů, cyklisté si to tady také užiji.

Krásně je v Česku, jen se umět dívat a radovat se z přírody.

Žižka tu měl hrad

Nedaleko od Víťovy rozhledny, u Třebušína, stojí na zalesněném kopci zřícenina hradu Kalich.

Nechal jej postavit Jan Žižka, mohutný kamenný hrad měl mít věž ve tvaru kalicha, aby každý viděl, jakého vyznání jeho pán je. Po jeho smrti zde do roku 1437 žila jeho sestra, v roce 1470 se uvádí jako pustý.