Lidé do Laponska míří z celého světa — z Číny, Spojených arabských emirátů nebo i z daleké Austrálie, aby nasáli vánočního ducha a pravou zimní atmosféru. „Abych byl upřímný, myslela jsem, že Laponsko ani není skutečné, dokud jsem ho nenašla na internetu,“ vtipkuje návštěvnice z Londýna Simone Taová.

Má pocit, že oblast se teprve do hledáčku cestovatelů naplno dostává. Podle turistické kanceláře v Rovaniemi, hlavním městě regionu, tvoří zimní návštěvníci i 60 procent z celoročních příjezdů.

Video

 

BEZ KOMENTÁŘE: Prosincová polární záře nad Laponskem

Zdroj: Reuters

Převážná část Laponska leží za polárním kruhem a o jeho území se dělí zbylé dvě skandinávské země, ale i ruský poloostrov Kola. Vzhledem ke své poloze sem zima přichází někdy už i koncem srpna, kdy zemi začíná pokrývat také první sníh. Konkrétně ve Finsku se v této oblasti nachází celkem osm národních parků.

Santa nebydlí na pólu, ale ve Finsku

Ale Laponsko táhne nejen klasickou turistikou. Dá se tu lyžovat, rozsáhlé roviny jsou také ideální pro běžky a během období polární noci také pro sledování aurory borealis neboli polární záře. „Zatím nejlepší čísla, co se týče návštěv, jsme měli v roce 2008. Pak přišel propad, ale nyní už jsme zpět v normálu. Dramatický nárůst jsme zaznamenali především z Asie, tvrdí Sanna Karkkainenová z turistické kanceláře Visit Rovaniemi.

Budova Santovy kanceláře ve vesničce

Budova Santovy kanceláře ve vesničce

FOTO: Profimedia.cz

Stálým tahákem finského Laponska je známá Santova vesnička, která leží několik málo kilometrů severně od Rovaniemi. Nachází se v ní také vánoční pošta, na kterou ročně pošle své dopisy s přáním tisíce lidí.

Ačkoli se pro místo vžil název Santova vesnička, bytostí, která ve Finsku nosí dárky, je Joulupukki. Svým vzhledem a oblečením je svému anglosaskému ekvivalentu podobný, jeho saně také táhnou sobi, drobným rozdílem ale je, že nelétají.