Výběr nikdy není spravedlivý

Určitě se najdou lidé, kteří by do výběru nejzajímavějších hor Afriky zařadili úplně jiná pohoří, úplně jiná místa. Je to jako vybírat pět nejkrásnějších holek na maturitním plese. Prožil jsem s nimi dlouhá školní léta, s mnohými mám osobní zkušenosti, s mnohými bych osobní zkušenosti rád měl, ale neměl jsem šanci, některé mi voní, jiné ne atd.

Amboseli

Amboseli, Kilimandžáro.

FOTO: archiv CK Marco Polo

Stojíte před tím usměvavým, vyzývavým davem a máte vybrat pár nejkrásnějších. Chtělo by to panáka, ale asi by to nepomohlo. Nakonec je vyberete. Tohle je tedy můj výběr holek. Uvidíme, jak budou vypadat za deset let, až je nečekaně potkám. Snad si neřeknu: „Panebože, kam jsem dal tehdy oči a rozum.“ Snad nebudu rychle přecházet na druhý chodník, abych se k nim nemusel hlásit. Život je někdy pes.

Jinbar, Simien, Etiopie.

Jinbar, Simien, Etiopie.

FOTO: archiv CK Marco Polo


Budoucí hvězda – pohoří Simien v Etiopii

Tohle je kráska, která svět ohromí teprve v budoucnu. Turistika sem proniká teprve nesměle, ale Čechů prošlo pohořím Simien už tolik a byli tak nadšeni tím, co viděli a zažili, že se pomaloučku, potichoučku začíná o téhle budoucí hvězdě horské turistiky vědět. Naprosto právem. Najdete tu všechno, co na horách milujete. Hluboké propasti, táhlá údolí, úchvatné výhledy do daleka, vodopády, ticho a samotu.

Není nad to posedět a kochat se pohledem do údolí.

Není nad to, posedět a kochat se pohledem do údolí.

FOTO: archiv CK Marco Polo

Bude určitě pár let trvat, než se Simienu zmocní masová turistika, ale infrastruktura tu už nějaká je a je rok od roku lepší. Místní komunity pochopily, že služba turistům může přinášet práci a peníze, ale zároveň jim jejich osobní hrdost nedovolí zničit svou přirozenost a respekt ke své krajině.

Přečtěte si mnohem více o pohoří Simien a o Etiopii.


 

Simien, Etiopie.

FOTO: Hana Pšeničná, CK Marco Polo

FOTO: archiv CK Marco Polo

Nejkrásnější hory východní Afriky


Věčně druhý, to je k vzteku

Nebýt Kilimandžára, bylo by pohoří Mt. Kenya určitě nejoblíbenějším a nejnavštěvovanějším pohořím východní Afriky. Nejsou tu tak krásná údolí jako v Simienu, ale každý milovník hor si tu najde to své. Stále více turistů, kteří míří na safari, se zastavuje na pár dnů i v Mt. Kenya, protože je to úplně jiná Keňa, než by očekávali.

Pohled do údolí mezi strmými skalisky bere dech.

Pohled do údolí mezi strmými skalisky bere dech.

FOTO: archiv autora

A ten, kdo míří do nádherného parku Samburu, si v Mt. Kenya může udělat zastávku. Výborné zázemí, velmi zkušení horští vůdci a výběr tras podle obtížnosti, to vše předurčuje pohoří Mt. Kenya k rostoucí popularitě. Být věčně druhý je k vzteku, ale místní z toho určitě žádný mindrák nemají, a kdo se sem vydá, bude nadšený.

Přečtěte si mnohem víc informací o Mt. Kenya a o Keni.

Pohoří Mt. Kenya je druhé nejvyšší pohoří v Africe. Dosahuje výšky 5199 m n. m.

FOTO: Archiv CK Marco Polo

Češi začínají objevovat krásu pohoří MtKenya.

Magická hora – symbol Afriky – Kilimandžáro

Přitahuje pozornost od nepaměti. Je součástí mnoha legend mnoha etnik žijících na jejím úpatí. Stala se hrdinou mnoha knih a filmů. Majestátní hora Kilimandžáro. Vyškrábat se silou vůle na vrchol Kilimandžára touží i lidé, kteří se jinak horám vyhýbají. Je to výzva, je to móda, je to nějaká magická síla, co táhne člověka vydat se na trasu. Jsou lidé, kteří se na Kilimandžáro vydávají znovu a znovu, stoupají na vrchol různými trasami.

Amboseli

Amboseli.

FOTO: archiv autora

Ale k tomu, abyste si užili Kilimandžára nebo sousedního Mt. Meru, vůbec není nutné vydávat se až na vrchol. I milovníci safari, kteří se vydávají do Tanzanie a zastavují v Arushe, mohou vyrazit na jednodenní trek v podhůří Kilimandžára. Nezdoláte sice vrchol, ale na kopec, který tak Afriku proslavil, si sáhnete.

Přečtěte si víc informací o Kilimandžáru a jeho okolí.
 

 

Kilimandžáro.

FOTO: archiv CK Marco Polo

Kilimandžáro – hora, na kterou může vylézt každý.
  

Kdo miluje hory, měl by si najít čas a vyrazit do Dračích hor

Každý rok vyrazí do Jihoafrické republiky stovky Čechů, ale jen velmi málo z nich se vydá během své cesty do Dračích hor. Přitom je to jedna z nejkrásnějších částí Jihoafrické republiky (a Lesotha). Především oblast severních a středních Dračích hor je plná nádherných scenérií, které svou majestátností uchvátí i hodně zkušené horské turisty.

DRačí hory. Jihoafrická republika.

Dračí hory. Jihoafrická republika.

FOTO: archiv autora

Území někdy nazývané Čtyři údolí začíná údolím Champagne a končí The Middledale Pass Valley. Každé údolí má odlišný charakter krajiny a láká odlišnými krásami a výhledy. Projděte si je všechna. Stolové hory, vodopády, údolní říčky a potoky. Kvalitní zázemí a přitom na každém kroku důkazy respektu a úcty k čisté přírodě.

Sani Pass, cesta z jihoafrického KwaZulu Natalu do sousedního Lesotha může být hodně dramatická.

Sani Pass, cesta z jihoafrického KwaZulu Natal do sousedního Lesotha může být hodně dramatická.

FOTO: archiv autora

Dračí hory nejsou pouze pro horské turisty. V údolí je krásné 18jamkové golfové hřiště. Dá se tedy krásně propojit toulání po horách a golf na kvalitním hřišti s nádherným výhledem na okolní vrcholky hor.