Grónsko

Nejmenší hustotu obyvatelstva má Grónsko, oficiální hodnota činí 0,13671 obyvatele na kilometr čtvereční. Největší ostrov světa obývá jen něco kolem 56 tisíc lidí, nejvíc jich žije v hlavním městě Nuuk, zbytek pak v menších obcích, které jsou roztroušeny podél členitého pobřeží.

I když většinu grónské přírody tvoří tundra nebo trvale zaledněné oblasti, najdete tu i působivé hory a hlavně fjordy. Těch jsou tu doslova desítky a například Ilulissat je od roku 2004 zařazen i na seznam UNESCO.

Falklandy

Dalším poněkud pustým kusem země jsou Falklandy v Jižní Americe. Jde o zámořské území Velké Británie a hustota zalidnění je tam jen o něco málo vyšší než v Grónsku – 0,3. Lidí tam však žije ještě méně, zhruba kolem 3000.

Hlavním a vlastně jediným obydleným městem je Port Stanley, zbytek tvoří osady. Když není krajina zrovna pokryta sněhem, dokáže uchvátit romantickými výhledy na rozlehlé pláně, útesy, ale i početné kolonie tučňáků, kteří jsou jednou z hlavních atrakcí Falkland.

Na Falklandách je hlavní atrakcí pozorování tučňáků.

Na Falklandách je hlavní atrakcí pozorování tučňáků.

FOTO: Profimedia.cz

Mongolsko

Mongolskou krajinu tvoří částečně step, částečně poušť – najdete tam i část pouště Gobi, která patří k těm nejstarším na světě. Hustota osídlení je 1,9 obyvatele na kilometr čtvereční, takže není třeba obávat se davů.

Stepi obývají nomádi a jedním z velkých turistických lákadel je projížďka na koni po rozlehlých travnatých pláních, které obzvlášť během podzimu získávají na neopakovatelné kráse. Přespání v tradiční jurtě také není k zahození.

Mongolsko láká rozlehlými pláněmi a scenérií horských štítů.

Mongolsko láká rozlehlými pláněmi a scenérií horských štítů.

FOTO: Profimedia.cz

Namibie

Africká Namibie je pro někoho možná až příliš vyprahlá, i tak se v ní nachází hned několik skutečně zajímavých míst. S hustotou 2,9 obyvatele na kilometr čtvereční je ideální destinací pro ty, kteří se nechtějí mačkat a zároveň jim nevadí se trochu ohřát. Ať už to jsou elegantní duny pouště Namib, les holých stromů v solné pánvi Dead Vlei nebo safari, v zemi je stále co objevovat.

Pustina Dead Vlei je možná nejfotografovanějším místem Namibie.

Pustina Dead Vlei je možná nejfotografovanějším místem Namibie.

FOTO: Profimedia.cz

Francouzská Guyana

Francouzská Guyana je relativně malý státeček na severu Jižní Ameriky, z jihu sousedí s Brazílií. Jak název správně napovídá, jedná se o zámořský department Francie. Znamená to mix koloniální architektury, francouzských zákonů, deštných pralesů a karibské kuchyně.

Hustota činí 2,9 obyvatele na kilometr čtvereční a země je ideální právě pro ty, kdo rádi prozkoumávají deštné lesy s úchvatnými vodopády nebo odpočívají na pobřeží.

Francouzská Guyana je zámořským departmentem Francie.

Francouzská Guyana je zámořským departmentem Francie.