Uprostřed Zahradní cesty

Městečko Knysna je jednou z nejzajímavějších zastávek na tzv. Zahradní cestě (Garden Route). U nás ještě není tolik známá jako některá jiná místa v Jihoafrické republice.  Je to škoda. Důvodů, proč sem zavítat, by se dalo najít opravdu hodně. Prvním z nich je počasí. Je tu hezky prakticky po celý rok. Dokonce i v červenci a v srpnu, kdy je jinde na jihu dost nevlídně, dá se v Knysně trávit čas v pohodě. A navíc, je to místo, kde začíná převažovat Indický oceán nad Atlantikem a kde teplota vody v moři už není tak nepřátelská jako v Kapském Městě.

Indický oceán začíná mít v oblasti Knysny převahu nad Atlantickým oceánem. Voda je tu mnohem teplejší než v Kapském městě.

Indický oceán začíná mít v oblasti Knysny převahu nad Atlantickým oceánem. Voda je tu mnohem teplejší než v Kapském Městě.

FOTO: Archiv autora

Aktivní dobrodružná dovolená 

Bývalo to líné přímořské městečko, ale to už dávno není pravda. Milovníci treků a  horských kol milují okolní dramatický terén. A mají z čeho vybírat. Od tras na jedno jediné dopoledne až po trasy na několik dnů. Od tras pro začátečníky až  po mistrovské trasy pro drsňáky, kteří si chtějí sáhnout na dno. Na kratší trasy se můžete vydat sami, ale na ty delší doporučujeme vydat se s průvodcem.

Bohatí lidé z Kapského města si staví v oblasti Knysny letní sídla. Skvělý výhled je u nich samozřejmostí.

Bohatí lidé z Kapského Města si staví v oblasti Knysny letní sídla. Skvělý výhled je u nich samozřejmostí.

FOTO: Petr Nevečeřal

Nejkrásnější trasa na Garden Route 

Outeniqua Hiking Trail je treková trasa dlouhá skoro 110 km. Dá se zvládnout za 7-8 dnů. Je to tradiční a hodně náročný trek.  Přenocování je v horských boudách, kde najdete vodu, kamna, dřevo na topení a postele. Elektřina je pouze v jedné z nich. Díky omezeným kapacitám ubytování dbá správa národního parku Knysna Forest na to, aby na trase bylo maximálně 24 turistů. Pokud chcete trasu urazit za 7 dnů, počítejte s dávkou 7-13 km denně, což v praxi znamená téměř 7 hodin denně na trase.

Outeniqua Hiking Trail

Outeniqua Hiking Trail

FOTO: CK Marco Polo International

Jde to i na kolech

Na stejnou trasu se můžete vydat i na horských kolech a urazit ji za tři dny. Knysna je rájem cyklistů na horských kolech. Pokud si budete plánovat cestu na jih Afriky a máte rádi jízdu na kole, byli byste sami proti sobě, kdybyste na pár dnů do Knysny nezavítali. Krásné denní trasy od 12 do 30 kilometrů lemují pobřeží a pronikají do lesů a horských údolí. Pro zkušené je připravena i lahůdka: „Po stopách kapitána Sparrowa“, náročná pětidenní trasa, která prověří nejen vaši odolnost, ale i vůli.

Nedaleko Knysny je známý národní park Tsitsikamma, kde jsou další nádherné trekové trasy.

Národní park Tsitsikamma. Trekové trasy vedou i po pobřeží. Visuté lávky jsou velkou atrakcí.

Národní park Tsitsikamma. Trekové trasy vedou i po pobřeží. Visuté lávky jsou velkou atrakcí.

FOTO: Archiv autora