Kostarika otevřela turistům dveře

07.11.2020 10:26

Bez testu a pro všechny. Jedna z nejšťastnějších zemí světa opět vítá turisty

Středoamerická Kostarika je od začátku listopadu opět otevřená. A na rozdíl od mnoha jiných států naprosto všem turistům, po nichž nevyžaduje negativní test ani čtrnáctidenní karanténu. Podmínkou však je, že návštěvníci musejí dorazit letecky a vyžaduje se také pojištění, které pokryje případné zdravotní výlohy spojené s covidem-19.

 
 
Ilustrační foto
Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz

„Od prvního listopadu umožňuje Kostarika obyvatelům všech států vstup na své území, pokud splní vízové podmínky a požadavky ohledně covidu-19,“ uvedla národní turistická organizace. Požadavky jsou kromě pojištění také vyplnění podrobného epidemiologického formuláře.

„Prosíme turisty mířící do Kostariky, aby dodržovali všechny hygienické protokoly,“ dodala organizace.

V Kostarice v listopadu končí období dešťů, obecně se proto k návštěvě doporučuje právě přicházející zima, konkrétně prosinec až duben. Středoamerická země láká především na své přírodní bohatství, národní parky, deštné lesy a majestátní vulkány. Neméně pak i na koupání, které si návštěvníci mohou užít hned na dvou pobřežích — v Karibiku na východě či Tichém oceánu na západě.

Kromě přírodních krás ale Kostarika nabízí i zajímavý mix architektury. V zemi, která v publikaci OSN World Happiness Report pravidelně obsazuje přední příčky jako jedna z nejšťastnějších na světě, se mísí pozůstatky předkolumbovských památek s koloniální architekturou. Výjimkou proto nejsou ani evropsky vypadající římskokatolické chrámy — koneckonců drtivá většina obyvatel země jsou právě katolíci.

Množství těchto památek naleznou turisté v hlavním městě San José, které láká třeba na muzeum mapující předkolumbovskou éru nebo architektonicky poutavou budovu Jade Museum.