Modrá nahoře v podobě vymetené oblohy, modrá dole v podobě průzračné hladiny. Okolo tropická zeleň. Takhle vypadá ráj. Propadlina To Sua. Kde leží? Kousek od vesnice Lotofaga na jihu ostrova Upolu. Ten je součástí souostroví Samoa, polynéské perly, kam cesta ze srdce Evropy trvá desítky hodin. „Kousek“ je to k datové hranici, zhruba tisíc kilometrů potom na Fidži. A okolo? Jen pár dalších ostrůvků, kde ráj ještě pořád trvá.

Ale vraťme se do vesničky Lotofaga, kde se musíte vydat po lehce vybledlých cedulích s nápisem To Sua. Po pár minutách dojdete k drobnému domku ze dřeva – tady se platí vstupné. „Nebojte, všechny peníze jdou na ochranu zdejší přírody,“ bude vás uklidňovat postarší pokladní, když se vám bude zdát částka příliš vysoká. „A ten zážitek rozhodně stojí za to!“

Na konci dlouhého a příkrého žebříku je dřevěné molo – z něj je možné skočit do křišťálové vody.

Na konci dlouhého a příkrého žebříku je dřevěné molo – z něj je možné skočit do křišťálové vody.

FOTO: www.bigstockphoto.com

Do Obří tůně po prudkém žebříku

A skutečně – vždyť „Velká díra“ nebo „Obří tůň“, jak se útvaru občas také přezdívá, je podle ohlasů cestovatelů jedním z nejkrásnějších míst planety. Jáma, která tu, jen kousek od mořského pobřeží, vznikla sopečnou činností, prudce padá do třicetimetrové hloubky. Ohraničená je modrým plotem a ty nejlepší vyhlídky jsou označené, aby je snad nikdo nepřešel.

Láká vás dovolená na vlnách? Nejluxusnější lodě současnosti: Na palubě mají živé stromy, umělé nebe i bar z ledu

A pro ty, kterým se zachce zaplavat si v křišťálové vodě (což je většina těch, kteří sem dorazí), jsou připravené nejprve schody a následně prudký žebřík, který vede až na dřevěné molo jen těsně nad hladinou. „Není tam žádné zábradlí a je pořádně prudký,“ říkají ti, kteří už se vracejí, druhým dechem nicméně dodávají. „Ale jděte do toho, je to nádhera!“

Ač to tak na první pohled nevypadá, To Sua leží uprostřed udržované zahrady.

Ač to tak na první pohled nevypadá, To Sua leží uprostřed udržované zahrady.

FOTO: www.bigstockphoto.com

Na Upolu mají i kamenný bazén

Ostrov Upolu je sopečného původu a není na něm nouze o bizarní přírodní útvary. Vykoupat se tady můžete nejen v „obří jámě“, ale i v kamenném bazénu. Konkrétně ve sladkovodním jezírku Piula na severním pobřeží ostrova. Voda v obří kamenné vaně je křišťálově čistá a vtéká sem z jeskyně. I tady zaplatíte vstupné, byť symbolické, které jde na provoz místního kláštera.

Při sestupu musí člověk dávat pozor, aby neuklouzl, a pokud chce do vody skočit z větší výšky, měl by si dopředu zjistit, jak vysoko je hladina – To Sua je totiž podmořským tunelem propojená s oceánem a výška hladiny se tady mění. Co se ale nemění, je čistota vody – je průzračná, křišťálová, bez nečistot a s pískem na dně. Stačí nasadit potápěčské brýle a užít si pocit, že pod hladinou vidíte na dlouhé metry daleko. A potkáte se i s drobnými barevnými rybkami.

Samoa je jedním z posledních rájů na Zemi.

Samoa je jedním z posledních rájů na Zemi.

FOTO: www.bigstockphoto.com

Ráj uprostřed udržované zahrady

Na fotkách se může zdát, že je To Sua ukrytá v divočině, daleko od civilizace, ale nenechte se mýlit. Až na pás „divoké“ přírody těsně okolo okraje jámy, který má navozovat dojem panenské, neposkvrněné přírody, je okolí této atrakce parádně udržované.

I tady mají ráj: Podívejte se, jak to vypadá v ráji: Maledivy jsou luxusní pohádkovou lokalitou

To Sua vlastně leží uprostřed krásné tropické zahrady – s altánky, s výhledem na oceán a na pobřeží, o které se lámou vlny. Můžete tu posedět, užít si piknik, vychutnat si nejen skvělé počasí, ale i čerstvé ovoce, které je možné zakoupit u stánku u vchodu.

Dlouhé pláže, krásná příroda a příjemné zázemí – na ostrově Upolu je krásně.

Dlouhé pláže, krásná příroda a příjemné zázemí – na ostrově Upolu je krásně.

FOTO: www.bigstockphoto.com

Jen vás místní budou prostřednictvím cedulí nabádat k tomu, abyste ctili dobré mravy a ihned po výstupu z přírodního bazénu se opět zahalili a nepohybovali se po okolí jen v bikinách či plavkách. Kromě toho je v oblasti To Sua přísně zakázáno pořizovat fotografie a videa pro komerční využití – reklamu tady (naštěstí) ještě nikdo nenatočil ani nenafotil.

Samoa patří mezi Nejkrásnější „utajená“ místa planety: sem chcete, jen o tom ještě nevíte

Samoa – to je legendární Ostrov pokladů

Mimochodem, tohle místo dost možná miloval i spisovatel Robert Luis Stevenson, který na ostrově Upolu prožil poslední roky života. Pochovaný je na útesech nad mořem a zájemci si mohou prohlédnout jeho dům, kde je dnes muzeum.

Ostrov Upolu je srdcem státu Samoa – leží na něm nejen hlavní město, ale i mezinárodní letiště. A přezdívá se mu zelený ostrov – při pohledu z okénka letadla musí být každému jasné proč…