Malebná obec s roubenkami rozesetými v hlubokém údolí podél říčky Rokytky má téměř pohádkovou atmosféru. Zejména nyní, v adventním období, nabízí několik lákadel, která v průběhu roku neuvidíte. V sobotu 10. prosince desítky turistů využily i možnosti přijet z nedalekého Liberce tradičním Mikulášským vlakem taženým parní lokomotivou, které se říká „Kafemlejnek“. Spoj pokračoval ještě dále přes Křižanský viadukt až do konečné stanice v Křižanech.

Dalším magnetem výletu byl venkovní betlém úctyhodných rozměrů akademického malíře Josefa Jíry; jeho délka je 16 metrů, postavy vysoké až tři metry opět vyrostly v samém centru obce. Josef Jíra je vytvořil v roce 1999 pod širým nebem. Všechny figury vyřezal z dřevěných desek. Znázorňují Heroda a vraždění neviňátek, nejsvětější rodinu ve chlévě i útěk do Egypta.

Již od zahájení adventu až do Tří králů jsou sochy každý večer slavnostně nasvíceny. Pokud napadne hodně sněhu, s úklidem betlému se musí počkat i několik měsíců, až roztaje sníh. Vyplatí se nepospíchat, když se zešeří, zážitek je to kouzelný.

Jen několik metrů opodál naleznete jediný český venkovský orloj. Není tak známý jako ten pražský či olomoucký. Byl vytvořen z bývalé trafostanice, to z něj dělá další unikát. Stará stavba hyzdila obec téměř padesát let, její likvidace by obec stále skoro 100 000 Kč, a to byla příliš velká částka; tak se zrodil nápad využít ruinu pro vybudování originálního orloje.

Autorem 18 dřevěných figur je liberecký sochař a řezbář Václav Plechatý. Některé postavy mají i své patrony  (J. Bodhalovou, M. Dejdara, J. Lábuse...). Obdivovat je můžete každou hodinu. Také od pohledu na nasvícený orloj se vám nebude chtít odcházet.

Tradice výroby betlémů v obci trvá více než 150 let a představuje ji i stálá výstava. V prvním patře hostince U Kryštofa betlémů naleznete více než dvě desítky. Nejstarší pochází z roku 1846. Muzeum je otevřeno o víkendech odpoledne. V prosinci však denně od 10.00 do 16.00.

V Domě řemesel můžete nejen obdivovat šikovnost zdejších hrnčířů, keramiků a šperkařů, ale také si sami keramické polotovary dozdobit či si vytvořit šperk podle vlastního návrhu.

Kryštofovo Údolí je vesnickou památkovou rezervací. Založeno bylo na počátku 16. století, dnes představuje unikátní soubor lidové architektury, který láká tisíce turistů. K nejcennějším památkám patří barokní kostel sv. Kryštofa s horským hřbitůvkem, samostatnou dřevěnou zvonicí, farou a márnicí, do níž mohou návštěvníci nahlédnout. Roubený kostel byl v pozdějších letech ukryt pod břidlici, v Libereckém kraji je ojedinělou ukázkou lidové architektury.

„Kryštofák“ je plný činorodých lidí s úžasnou fantazií a smyslem pro humor. Dokládá to řada pohostinství a cukráren v restrostylu, i např. kašna „Čůrající voříšek“, jejímž modelem byl chytrý „voříšek“ - český strakatý pes. Další originál, který jinde nenajdete.