Záplava květů řebčíků královských, narcisů a tulipánů v řadě barev a kultivarů láká návštěvníky do Holandské zahrady, kde je vysázeno více než 20 tisíc cibulovin.

Záhony jsou komponovány v pravidelně se opakujících šablonách a mezi umístěním jednotlivých druhů rostlin vládne řád a barevná sladěnost, ale současně i určitá variabilita. Většina druhů, které jsou v zahradě zastoupeny, byla aktuální i v době baroka. V současné době končí kvetení řebčíků a narcisů a začátkem května budou Holandské zahradě vládnout pozdní tulipány v nespočtu barevných mutací.

Pomerančová zahrada uvítá od poloviny května návštěvníky citrusy umístěnými v nádobách tak, jak je známe z italských zahrad. Vidět zde můžete více než čtyři desítky citroníků, pomerančovníků se zelenými i panašovanými listy či klementinky. Jednou ze zajímavostí je, že kůra citroníku Bergamot se používá jako příměs do čaje Earl Grey. Všechny citrusy jsou však chemicky ošetřeny a jejich plody jsou určeny opravdu jen pro potěchu očí návštěvníků.

Postupně se probouzí k životu také edukační zahrada, kde vyrůstají různé druhy popínavých rostlin včetně růží a plaménků a ve škopcích zde bude vysázen sortiment popínavých letniček.

Nejmenší návštěvníky bude určitě přitahovat Králičí kopec a jeho šest nezbedných obyvatel, kteří se na jaře rozrostli o sedm mláďat. Každý králík má v kopci svůj kotec, ale za příznivého počasí mají kotce otevřené a pobíhají po celém kopci pro potěchu dětí i dospělých. Okolí kopce doplnila výsadba starých odrůd jabloní (Parména zlatá a Kožená reneta) a v přilehlém obslužném domku je nyní dětská herna a sociální zařízení.

Dalším z důležitých prvků zahrady je voda, se kterou se návštěvník potká téměř na každém kroku. Vodotrysky jsou spuštěny v Neptunově a Lví kašně a od května budou zprovozněny veškeré vodní prvky včetně nových vodních střiků ve Pstružích rybnících. A v jednom ze Pstružích rybníků budou brázdit hladinu koi kapři.

Nový pěstební skleník se stal moderní zásobárnou Květné zahrady a nyní vrcholí přípravy na výsadby letniček a dalších rostlin – voskovky v různých barvách květů i listů, šalvěje, starčeky, otočníky, tagetesy, okrasné kapusty či rostliny na nízké lemy a okraje záhonů jako jsou Pilea a Alternanthera. A v červnu si i návštěvníci budou moci zakoupit v prodejně suvenýrů nebo přímo v produkčním skleníku přebytky letniček a dalších rostlin.

Pro zájemce o hlubší poznání Květné zahrady, její historie a obnovu jsou připraveny pravidelné komentované prohlídky, které budou probíhat v květnu od pondělí do neděle vždy v 11 a ve 14 hodin a v měsících červen až září od pondělí do neděle v 10, ve 13 a v 15 hodin.

Květná zahrada patří k nejvýznamnějším zahradním dílům nejen u nás, ale v celosvětovém měřítku, a je v podstatě jedinou svého druhu v Evropě.