Laponsko: Zimní pohádka v království sněhu

28.12.2019 10:49

Laponsko: Zimní pohádka v království sněhu, sobů a magické polární záře

  •  
  •  
  •  
  •  
  10:00
Region ležící z velké části za severním polárním kruhem je plný divoké přírody, malebných městeček a zajímavých lidí. Kromě nepatrného zlomečku Ruska zabírá kousek Finska, téměř polovinu Švédska a větší část Norska. a to už je pořádný kus světa k poznávání.

První zastávku si uděláme v zemi nekonečných lesů a tisíců jezer, ve Finsku. Finské Laponsko je označované za poslední skutečnou divočinu v Evropě. A právem, při toulkách tamní krajinou vás totiž zcela pohltí neuvěřitelný klid, který vám sem tam „naruší“ jen nějaký ten sob nebo orel kroužící na nebi. Na víc lidí můžete narazit snad jen v některém z národních parků, davy ale nečekejte.

Fotogalerie

Na Návštěvu za Santou
Hezký je například park Oulanka, kde se můžete kochat nedotčenou krajinou, zalyžovat si a – ti odvážnější z vás – podnikat několikadenní túry s přespáváním v dřevěných boudách. Ty jsou k dispozici zdarma, pokud ale nemáte „zálesáctví“ zažrané až do morku kostí, ponechte si tuhle legraci radši až na teplejší dny. 

Ve Finsku byste neměli minout ještě jednu atrakci, tentokrát z trochu jiného soudku. Je jí město Rovaniemi, které je považované za domov Santy Clause. Než začnete jako zastánci Ježíška protestovat, dejte tomuhle turistickému lákadlu šanci. Ano, vesnička sice nezapře komerční ráz, zároveň ale působí velmi vkusně a určitě vás mile překvapí.

Zdroj: https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/laponsko-norsko-svedsko-finsko-cestovani.A191219_164252_exotika_rik?zdroj=patro

 

Z civilizace za polární září
A teď už rychle do další země. Švédské Laponsko je rozlehlejší a také rozmanitější, od zvlněných zalesněných krajin v oblasti kolem města Kiruna po severněji položený kamenitý národní park Abisko s velkolepými horami a výhledy na jezero. Kiruna je sice průmyslové město s mezinárodní železniční tratí, na své si v něm ale přijdou i turisté, kterých tam přijede ročně kolem 300 tisíc. Zalyžujete si tam, vyzkoušíte psí spřežení, navštívíte sobí farmu… 

VIDEO: Ledový hotel v Laponsku láká fanoušky seriálu Hra o trůny

 

A to ještě není všechno – velkým lákadlem je majestátní dřevěný novogotický kostel, ještě mocnějším magnetem je ale ledový hotel v nedaleké osadě Jukkasjärvi. Norské Laponsko se rozkládá na nejsevernějším cípu Evropy. Nabízí kilometry fjordů, jezera s průzračnou vodou, ledovce i náhorní plošiny. Než se ale vydáte do krajů, kde (polární) lišky dávají dobrou noc, zastavte se na chvíli v „civilizaci“. 

Například takové Tromsø je nejen ideálním výchozím bodem pro výlety do okolí, ale navíc díky spoustě historických památek patří k nejkrásnějším městům, která vůbec můžete navštívit. A obdobné krásy najdete také v jeho okolí, ať už se vydáte na sever, nebo na jih. Jižně leží malebné souostroví Lofoty, které vás uhrane na první pohled, opačným směrem pak Severní mys, norsky zvaný Nordkapp, u jehož útesů se stýkají vody Norského a Barentsova moře s Atlantským a Severním ledovým oceánem. Když máte štěstí, je z něj krásně vidět polární záře. A ta je vedle nekonečných zasněžených plání tím, co dělá z kraje za polárním kruhem dokonalou pohádku. 

Aurora Borealis

Nádherně viditená polární záře.
 
  • Tak zní vědecký název severní polární záře. 
  • Vzniká díky Slunci, to totiž vytváří tzv. sluneční vítr – plazmu tvořenou nabitými částicemi, která putuje vesmírem. 
  • Když narazí na magnetické pole Země, které je na pólech nejsilnější, zareaguje s ním a jednotlivé částice se „rozsvítí“.

Zdroj: https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/laponsko-norsko-svedsko-finsko-cestovani.A191219_164252_exotika_rik?zdroj=patro