Letadlo absolvovalo nejdelší let v historii. Z Tahiti do Paříže!

18.03.2020 08:48

Letadlo nesmělo přistát v USA, absolvovalo tak nejdelší let v historii

  •  
  •  
  •  
  7:37
Francouzská letecká společnost Air Tahiti Nui uskutečnila dosud nejdelší linkový přímý let v historii letectví. Letadlo na cestě z Tahiti do Paříže uletělo 15 715 kilometrů, informoval zpravodajský web CNN. Rekord vznikl kvůli zákazu vstupu Evropanů do USA. Za normálních okolností má totiž letadlo na této trase mezipřistání v Los Angeles.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Všichni cestující měli při mezipřistání v Los Angeles vystoupit z letadla a projít americkou pohraniční kontrolou, než mohou absolvovat další část cesty. To však u cestujících na palubě za nynějších podmínek, kdy USA vyhlásily zákaz vstupu cestujícím z Evropy na území nebylo možné.

Let na lince TN064 proto vyrazil v neděli ve 3:00 místního času z hlavního města Tahiti Papeete a v 6:30 ve stejný den dorazil do Paříže. Stroj byl ve vzduchu necelých 16 hodin. Jednalo se také o nejdelší domácí let, jelikož Tahiti je součástí Francouzské Polynésie, která je francouzským zámořským územím.

Společnost Air Tahiti Nui uvedla, že na palubě byla posílená posádka včetně čtyř pilotů, kteří řídili stroj společnosti Boeing 787-9 Dreamliner. Letadlo tak dlouhou vzdálenost zvládlo uletět také kvůli tomu, že nebylo plné, a mělo proto nižší spotřebu paliva.

Až 80 procent letadel mají na zemi. Aerolinky volají po pomoci vlád

 

Let svou vzdáleností překonal dosavadní rekord společnosti Singapore Airlines, které provozují linkové spojení mezi Singapurem a městem Newark poblíž New Yorku. Tento let je dlouhý 15 343 kilometrů. 

Jiný rekord drží australské aerolinky Quantas, které vypravily zkušební přímý let z Londýna do Sydney. Letoun urazil necelých 17 800 kilometrů a ve vzduchu byl 19 hodin a 19 minut. Jelikož ale na palubě nebyli platící zákazníci, nelze jej počítat jako komerční linkový let.

 
 
Autoři: ,

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/koronavirus-nejdelsi-let-rekord-tahiti-pariz-zakaz-mezipristani-spojene-staty.A200318_070033_zahranicni_kane