Kompletně nově koncipovaná výstava nabídne zámeckým hostům a fanouškům filmu Tři oříšky pro Popelku nový vhled za kulisy této roku 1973 natočené pohádky v česko-německé koprodukci. Návštěvníci se mohou ponořit do Popelčina světa a dozvědět další fascinující podrobnosti o natáčení filmu.

Kurátor Steffen Retzlaff mluví česky, a tak mohl v archívech filmového studia Barrandov sám dohledat potřebná fakta. Texty k výstavě jsou dvojjazyčné, česky a německy. K výstavě vyšel i obsáhlý doprovodný sborník v češtině. Výstava  zůstane na Moritzburgu jako zimní expozice na příštích pět let. První sezónu uzavře 28. února 2016.

V roli Popelky

Všechny pokoje věrně zobrazují filmové scény a návštěvníci jsou zváni, aby si vyzkoušeli roli Popelky. Pocítit, jaké to je tančit v sále s princem, nebo být tyranizovaná svou macechou. Hosté projdou také Popelčin les, kde Popelka oblékla svůj lovecký kostým, podívají se do kompletně zrekonstruovaného podkroví sovy Rozárky a zjistí, jak získala zpět svůj střevíček, který jí seděl.

Venku je přístupná stáj Popelčina šimla Mikuláše(Nicolase - v české verzi se jmenoval Jurášek). A kdo objeví okno, kterým Popelka ve filmu sledovala bál, může jím také nahlédnout dovnitř. Kolem sta exponátů je připraveno k obdivování, například původních pět plesových šatů i originální paruka zlé macechy. Uvidíte i model vodního hradu Švihov, kde se v Česku natáčelo.

Dostanete oříšek

Důležitý je také opravdový lískový oříšek, který každý návštěvník během výstavy získá z automatu. Oříšek je během prohlídky praktickým pomocníkem, když chcete zkusit dál rozvíjet osudy postav z filmu, o kterých příběh již dál nevypráví.

Tak například máte možnost prostřednictvím světýlek sledovat na automatu spřádajícím další osudy Droběny (v podání Heleny Růžičkové), která tak dynamickým tanečním krokem vedla prince v kole. Droběna se v německé verzi jmenovala "Kleinröschen", čili "Malá růžička". Oříšek v osudovém automatu rozhodne, co se nakonec z malého kvítku urodí.

Na konci expozice je ještě jeden poslední automat, automat na splněná přání. Návštěvník tam může oříšek vhodit a něco si přát (lišácké řešení pro návrat ořechů).

V zámeckém obchodu se suvenýry si můžete koupit v češtině novou knihu o filmu a výstavě.

Film je nedílnou součástí vánočního programu také v německé televizi a stal se během let vskutku kultovním.