Ryze alpské panorama

Oblasti národního parku Berchtesgaden, jenž se v roce 2015 umístil v první dvacítce turisty nejoblíbenějších míst v Německu, dominuje ostře řezaný masiv Watzmann tyčící se do nadmořské výšky 2713 metrů. Pravda, není sice v porovnání s jinými alpskými vrcholy žádným velikánem, nicméně výstup až na vrchol po zajištěných stezkách zabere i s přespáním na horské chatě Watzmannhaus (kapacita 200 lůžek) dva dny. Jak v létě, tak v zimě je však úchvatnou kulisou pro nespočet dalších aktivit, jež lze v Berchtesgadensku podniknout.

Až na vrchol Watzmannu se dá vystoupat díky ferratám

Až na vrchol Watzmannu se dá vystoupat díky ferratám.

FOTO: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Jenner – největší lyžařský areál Berchtesgadenska

V tomto ročním období není sporu o tom, jaká aktivita se pro mnohé turisty stává tou nejvyhledávanější. S výhledem na již zmiňovaný majestátní Watzmann se všichni lyžaři dozajista realizují na svazích hory Jenner. Zdejší lyžařské středisko má k dispozici hned několik lanovek: dvě sedačkové a jednu kabinovou s mezistanicí.

Skiareál Jenner je největší v celém Berchtesgadensku

Skiareál Jenner je největší v celém Berchtesgadensku.

FOTO: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Lyžuje se zde v nadmořské výšce od 610 do 1800 m, na celkové délce sjezdovek 11 km., přičemž sedmikilometrový sjezd od horní stanice lanovky až do údolí patří mezi nejdelší ve východní části Alp. V nižších polohách mohou rodiny s dětmi využít další vleky a pohyblivé pásy. Když příroda zimním radovánkám nepřeje, o sněhovou pokrývku se na více než 90% plochy všech sjezdovek postará na 120 nejmodernějších sněžných děl.

Alpské klima a léčivé prameny

Co může být lepšího k načerpání nových sil po náročném dni na sjezdovce než relax v bazénu s termální vodou či v solné jeskyni? Nehledě na to, že už i samotné klima v berchtesgadenských Alpách má pozitivní účinky na vaše zdraví, ten největší poklad se ukrývá pod zemí: minerální soli. Byl by hřích toto přírodní bohatství neproměnit v rozsáhlou nabídku wellness a lázeňských procedur, a to jak přímo v Berchtesgadenu, tak i v okolních městech.

Lázně v Bad Reichenhall

Lázně v Bad Reichenhall

FOTO: Bayern Tourismus Marketing GmbH

Vydáte-li se kupříkladu ze střediska Berchtesgaden na severozápad, narazíte na vyhlášené lázeňské městečko Bad Reichenhall, které nelze než vřele doporučit pro strávení zimního prodlouženého víkendu s wellness a výhledem na panorama alpských vrcholů.

Centrum Bad Reichenhall

Centrum Bad Reichenhall

FOTO: Bayern Tourismus Marketing GmbH

Tip na akci: Mistrovství světa v jízdě na saních
Od 28. do 31. ledna se v Deutsche Post Eisarena Königssee, nejstarší a v současné době i nejmodernější ledové dráze světa nacházející se přímo na úpatí Watzmannu, uskuteční mistrovství světa v jízdě na saních. Informace o programu, vstupenkách a dopravě naleznete zde.

 

Zimní Berchtesgaden

FOTO: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Národní park Berchtesgaden

Tam, kde končí lanovka, začíná chráněná zóna národního parku Berchtesgaden, jediného národního parku německých Alp. Zdejší přírodní bohatství si ale naplno vychutnáte zejména v létě, kdy vás na túrách po horských stezkách, jejichž délka činí zhruba 260 kilometrů, budou provázet vzácní orli skalní a tu a tam vám přes cestu přeběhne svišť nebo kozorožec. Barvu do zdejší krajiny vnášejí křišťálově čistá jezera zářící do dálky sytě modrozelenou barvou. Že jezero Königssee, perla Berchtesgadenska, vypadá tak úchvatně nejen na fotografiích, uvěříte teprve, až ho spatříte na vlastní oči.

Jezero Königssee

Jezero Königssee v obležení alpských masivů

FOTO: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH