Poloúchvatný pohled

Údolím vede železniční trať od Lovosic na Most, cesta je romantická, v létě v zimě. Než do něho sestoupíme, čeká nás mírně náročný, pozvolný zhruba kilometr a půl dlouhý výstup na Lovoš. Výhledová hora otevírá pohledy do centra Čech, přes Labe, k Řípu a Praze, na kopce nad Litoměřicemi, labské údolí a Portu Bohemiku, kužely Středohoří s výrazným Házmburkem.

Lovoši (570 metrů nadmořských) se říkalo Lobosch. Hora je to dvouvrcholová, nižší kopec se zove Kybička.

Turistickou chatu zbudovali v roce 1924, původní chatku v roce 1918 zničili vandalové. Z rozhledny zbylo nepřístupné kamenné torzo, chatu téměř zničil v roce 1978 požár. Jeden z nájemců po roce 1945, pan Stránský, vyvážel zásoby na oslovi. Za války sloužil objekt coby pozorovatelna wehrmachtu.

Chatu znovuobnovili v roce 1981, patří Klubu českých turistů, zásoby dopravuje lanovka.

S těmi krásnými výhledy je to taky na pováženou, chemický průmysl lovosický, lomy, stavba dálnice na Sasko krajinu pěkně zdevastovaly. Daň civilizaci se podepsala i na bytové výstavbě.

O Opárnu

Raději sestupme k Opárnu. Hrad vznikl u solné stezky jako strážní někdy na sklonku 13. století. Vlastnili ho pání ze Vchynice, později česká šlechta zvaná Kinští. Příjemná udržovaná obec s dobrou hospodou, kolem níž zamíříme ke hradu. Moc z něj nezbylo, rozhodně je to příjemná ruina, s výhledem jak na Milešovku, tak i na Lovoš. Zápisník si pročtěte, tyhle výlevy návštěvníků občas volají po literárním zpracování.

Pokud nemáte s sebou buřty na opékání, v ruině je ohniště, pak sešupem mezi listnáči k Milešovskému potoku, s cílemČernodolský mlýn. Na zahrádce bývá narváno, dobře se tu sedí, pije, plká, nebo jen naslouchá. Na mlýně najdete vodní kolo, v údolí jich bývalo devět.

O údolí

V horní části pod Velemínem je údolí lučinaté, pak přechází v lesnatou partii  se strmějšími svahy, částečně skalnatými. Zážitkem je, když se ocitnete pod jedním z nejdelších mostních oblouků u nás, 275 metrů dlouhou konstrukcí posledního dostavovaného úseku dálnice D8.

Stavba vázne, roky už měla být hotová, poslední překážkou se stal mohutný sesuv nedaleko opárenského údolí. Předtím ji zbrzdili ekologičtí aktivisté. Zabránili stavařům pokračovat, tím potopili vše. Opárenský most je u nás po podolském, který se stavěl před 70 lety, druhý největší.

V údolí najdete moderní rekreační areál, vede tudy i cyklostezka, potkáte tu koňáky, rodiny s kočárky, samozřejmě spoustu cyklistů. Pro výlet se psy naprosto ideální prostředí. Nikdo tu nikomu nevadí, lidé se kupodivu netváří jako výluh ze šťavele, a dokonce se i většinou uzdraví.

Je to tu celé pozitivně nabité, na jaře kvete u potoka i po stráních spousta lučních i lesních bylin, co víc si přát.

A kdo nemá dost, má možnost se realizovat výstupem na královnu větrných hor Milešovku, ta dokáže utahat.