Marrákeš, jedno z marockých královských měst, je historickým kulturním střediskem země. Nejvíce turistů, kteří zamíří do Maroka, cestuje právě do Marrákeše. Trhy se zbožím všeho druhu jsou proslulé. Srocují se tam obchodníci a také umělci. Marrákeš je místem světového významu, o čemž svědčí i zápis na seznam UNESCO z roku 1985. Loni cestovatelé Marrákeš svými hlasy ve stejné anketě Tripadvisoru umístili na šestou příčku.

Zatímco v roce 2014 se na druhém místě objevil italský Řím, letos propadl na sedmou pozici a nahradilo ho kambodžské město Siem Reap. To je vstupní branou do starobylého Angkoru, který patří mezi největší náboženské komplexy světa. Právě toto místo je důvodem k návštěvě Siem Reapu.

Ulice v Siem Reap

Ulice v Siem Reapu

FOTO: Profimedia.cz

Třetí skončil turecký Istanbul, loňská jednička. Ve městě, které leží na dvou kontinentech, Evropě a Asii, se kloubí kromě kultur i moderní život se stařičkými mešitami a dalšími památkami. Podobně jako v Marrákeši jsou také v Istanbulu oblíbenou zastávkou trhy.

Jezera, chrámy, pagody, mauzoleum i věznice lákají turisty do vietnamské metropole Hanoj. Proto se z loňské osmé příčky vyšplhala až na čtvrtou pozici. Páté místo zůstalo Praze, kterou cestovatelé vnímají jako kulturní místo s pohádkovou atmosférou, úchvatnými památkami a známým orlojem. Oblíbili si také sklepní hospůdky a restaurace.

Hned za Prahou se umístil Londýn, minulý rok třetí. První desítku pak doplňuje Řím, Buenos Aires, Paříž a Kapské Město, které v roce 2014 skončilo až devatenácté. Do pětadvacítky turisticky nejoblíbenějších lokalit patří mimo jiné také americký New York, Cuzco v Peru, řecké Athény, čínský Hongkong nebo Dubaj ve Spojených arabských emirátech.

25 nej destinací světa pro rok 2015 podle cestovatelského serveru Tripadvisor
1. Marrákeš, Maroko
2. Siem Reap, Kambodža
3. Istanbul, Turecko
4. Hanoj, Vietnam
5. Praha, Česká republika
6. Londýn, Velká Británie
7. Řím, Itálie
8. Buenos Aires, Argentina
9. Paříž, Francie
10. Kapské Město, Jihoafrická republika
11. New York City, New York
12. Zermatt, Švýcarsko
13. Barcelona, Španělsko
14. Göreme, Turecko
15. Ubud, Indonésie
16. Cuzco, Peru
17. Petrohrad, Rusko
18. Bangkok, Thajsko
19. Káthmándú, Nepál
20. Athény, Řecko
21. Budapešť, Maďarsko
22. Queenstown, Nový Zéland
23. Hongkong, Čína
24. Dubaj, Spojené arabské emiráty
25. Sydney, Austrálie