Nová pravidla pro vydávání cestovních pasů

11.01.2016 13:34
Od 1. ledna 2016 se mění podmínky pro vydávání pasů. Cena za vyřízení nového pasu ve standardní lhůtě se nemění – zůstává na částce 600 Kč.
 
 

NOVÁ PRAVIDLA PRO VYDÁVÁNÍ PASŮ OD LEDNA 2016 

Jaké jsou změny ve vydávání pasů od ledna 2016? Vyřízení běžného dokladu bude jednodušší, změny se týkají i takzvaných rychlopasů. Expres pas je nyní se strojově čitelnými biometrickými údaji a jeho vydání trvá nejdéle šest pracovních dní. Dosud se na rychlopas čekalo patnáct dní.
 
 
 

RYCHLOPAS A JEDNODUŠŠÍ VYŘÍZENÍ PASU NA ÚŘADECH

  • Cestovní doklady bez biometrických údajů: Již se nevydávají. Základní cena pasu, pokud ho dostávají lidé do 30 dnů, zůstane stejná jako teď, tedy 600 korun.
  • Běžné pasy: Nový doklad si budete moci vyzvednout i na jiném úřadě, než kde máte trvalé bydliště. 
  • Kde podat žádost a vyzvednout pas: Podat žádost o vydání cestovního pasu a převzít vyhotovený pas je možné na kterémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností. Pokud si chcete vyzvednout pas na jiném úřadě, než jste podali žádost, je to možné, zaplatíte navíc poplatek 100 Kč.  
  • Rychlopas (expres pas): Rychlopas s biometrickými údaji můžete vyřídit do 6 pracovních dnů, jeho platnost je 10 let, platnost rychlopasů u dětí do 15 let je 5 let. Rychlopasy je ale třeba vyzvednout v místě podání žádosti. Dospělí zaplatí 4 000 Kč, děti 2 000 Kč.