Jižní ostrov Nového Zélandu rozhodně není místo, kam by měli jezdit milovníci přecpaných měst a industriální architektury. Tedy především jeho západní polovina. Z osmi novozélandských měst, které obývá více než 80 tisíc lidí, nalezneme jen dvě na jihu. Do ostatních, včetně miliónového Aucklandu a hlavního města Wellingtonu, musíme na severnější ze dvou hlavních novozélandských ostrovů.

Christchurch je největší město na Jižním ostrově, přesto vypadá velmi malebně.

Christchurch je největší město na Jižním ostrově, přesto vypadá velmi malebně.

FOTO: Tupungato (Bigstock.com)

Romantika, která učarovala filmařům

Na jihu zkrátka vládne příroda. Západní část zeleného souostroví zabírá asi 800 km dlouhý pás plný lesů a hor. Nachází se tu jedna z posledních rozsáhlých, člověkem téměř neporušených přírodních oblastí na světě – malý pozemský ráj. Není divu, že sem režiséři velkofilmů jezdí natáčet romantické a pohádkové snímky. Nový Zéland jsme díky tomu mohli spatřit ve filmech King Kong, Piano či v sériích Hobit a Pán prstenů. A také v kasovním trháku Avatar.

Ale zpět k zeleným pláním a kopcům Jižního ostrova. Na přibližně osmi stovkách kilometrů tu spolu sousedí několik národních parků, hlubokých pralesů, romantických opuštěných kamenitých pláží a také ledovců. Asi uprostřed cesty od severu k jihu najdeme ty nejslavnější z nich –Franze Josefa a především Foxův ledovec.

Nový Zéland v dalších článcích:

Takhle vypadá cesta na Foxův ledovec.

FOTO: jeayesy (Bigstock.com)

Ledovou pohádku obklopují pralesy

Foxův ledovec se nachází v blízkosti silnice číslo šest, která se táhne po pobřeží ostrova od severu skoro až na jižní okraj země. Cesta k ledovci od silnice a přilehlého parkoviště tedy nezabere moc času. Rychle se tedy ocitáme u majestátní hory ledu.

I tady, tak jako u ledovců na zemských pólech, led postupem času odtává, nicméně naštěstí to nahoře není moc vidět. Z novozélandských Jižních Alp stále sestupuje směrem k pobřeží asi 13 km dlouhá masa zmrzlé vody a sněhu. Vrchol má tento útvar někde ve 2600 m n. m.

Vrcholky Foxova ledovce ční až do výše 2600 m.

Vrcholky Foxova ledovce ční až ve výšce 2600 m nad mořem.

FOTO: FiledIMAGE (Bigstock.com)

Ačkoli rozměry ledového obra jsou velké, dá se na něj celkem dobře vylézt. Kdo dodržuje pokyny správců parku, ten se bez potíží dostane až nahoru a naskytne se mu jedinečný pohled na okolní vrcholy a nekonečnou zeleňpralesů, které led obklopují. Jedním slovem pohádka.

Dostaňte se na ledovec s českým cestovatelem

Slovo pohádka označuje smyšlený příběh, ale tahle pohádka je reálná a navíc snadno dostupná. Jihočeský novinář a cestovatel Ondřej Šmíd vzpomíná, že cestou na vrchol potkal skupinku Asiatek v plážové obuvi. Trasu zdolávaly trochu obtížněji, ale i tak lze vyjít na Foxův ledovec.

Přečtěte si také o jiných místech:

Nahoru se dá vyjít například i s populárním světoběžníkem a místopředsedou Českého klubu cestovatelů Jiřím Kolbabou. Ten letos doprovází klienty jedné cestovní kanceláře při cestě po Novém Zélandu. Na trase narazí skupina právě i na Foxův ledovec.

V dáli jsou vidět vrcholky dvanáct kilometrů dlouhého ledovce Franze Josefa.

V dáli jsou vidět vrcholky dvanáct kilometrů dlouhého ledovce Franze Josefa.

FOTO: Fiona Ayerst (Bigstock.com)

Skrz krásy Nového Zélandu až k ledovci pojmenovaném roku 1872 po předsedovi tamní vlády Williamu Foxovi tedy putují i naši krajané. Češi a Slováci na ostrovy míří často jednak za prací na farmách, ale také na poznávací zájezdy po atrakcích, jakou je i Foxův ledovec.