Nádherné pobřeží Zanzibaru stále ještě brázdí tradiční plavidla, která sem přinesli Ománci.

FOTO: CK Marco Polo International

Ománci byli skvělí mořeplavci

Na stopy Ománců narážíte na mnoha místech v Africe, Středním východě, Indii a dalších místech v Asii. Bylo to skvělí mořeplavci a mnoho lidí je překvapených, že kdysi ovládali velkou část pobřeží Keni a Tanzanie a celý Zanzibar.

Dávno předtím, než si podmanili Zanzibar, ovládali Ománci obchodní cesty z Pákistánu a Indie a na africkém pobřeží keňský přístav Mombasa. Na rostoucí sílu Ománské říše dopláceli především Portugalci, kteří krok po kroku vyklízeli území, jež zabírali po celá staletí. Byla v tom i trocha ironie, protože právě navigátoři z Ománu pomáhali Vasco da Gamovi a dalším portugalským námořním kapitánům pochopit pravidla monzunů a plavby v Indickém oceánu.

Ománská poušť

Ománská poušť

FOTO: archiv CK Marco Polo

Postupem času ale Omán ztrácel moc a v Indickém oceánu začaly vládnout evropské mocnosti v čele s Velkou Británií.

Omán

Omán

FOTO: archiv CK Marco Polo

V 70. letech se začala lámat historie 

Když v červenci 1970 usedl na trůn sultán Qaboos bin Said, neexistovala v Ománu ani jedna střední škola. Byly zde jen dvě základní, provozované misionáři, a na celém území rozsáhlé říše bylo pouhých 10 km asfaltových silnic. Navíc na mnoha místech zuřila občanská válka. Dnes jsou v Ománu nejen nemocnice, ale i univerzita, plná elektrifikace, vynikající infrastruktura silnic a dálnic, téměř nulová kriminalita a vysoká míra vzdělanosti lokálních obyvatel. Za 40 let udělal Omán skok o několik století, ale na rozdíl od Dubaje vůbec ne okázale, vše se dělo a děje v rámci starých dobrých tradic.

Na své oázy (wadi) jsou Ománci právem hrdi. Vesnice Bilad Syt.

Na své oázy (wadi) jsou Ománci právem hrdi. Vesnice Bilad Syt.

FOTO: archiv CK Marco Polo

OMÁN VERSUS DUBAJ

Proč bych měl cestovat do Ománu, když je mnohem jednodušší cestovat do Dubaje? Otázka, kterou si položí každý, kdo někdy začal uvažovat o cestě do Ománu. Řekněme si pět nejdůležitějších rozdílů mezi Ománem a Dubají:

  • Autenticita – v Dubaji už ji dávno nenajdete. Kosmopolitní Dubaj je novodobým Babylonem, kde se setkává mnoho národností. Vliv komunit původně přivezených za prací, jako jsou Indové a Pákistánci, je tak silný, že často stírá původní tradiční kulturu. Omán je stále ještě Omán, velmi autentický Orient, který vás potěší.
  • Masová turistika – Dubaj platí daň za příliv masové turistiky. Kvalita služeb nenápadně, ale vytrvale klesá. Turista ztrácí individuální tvář a stává se stále častěji jen pouhým číslem, spojeným s konkrétním ziskem. Omán stále ještě dává klientům pocit důležitosti, neokoukanosti a jedinečnosti.
  • Životní styl – Dubaj se valí vysokou rychlostí, zastavit se a nadechnout moc nejde. Kdo se zastaví, je zapomenut. Omán má stále koloniální tempo a díky tomu můžete vnímat detaily.
  • Rusové – Dubaj byla ruským hnízdem. Kolem Rusů se tu všechno točilo a Rusové byli dlouhá léta hlavním tahounem turistiky do Dubaje. Po devalvaci rublu se situace mění, ale stále je Rus tím hlavním hostem. Omán je pro ruskou klientelu nudný, a tak tu mnoho Rusů nepotkáte. 
  • Doprava – Dubaj a Spojené arabské emiráty trpí často příliš silnou dopravou a půjčit si auto s vírou, že se jen tak budete projíždět a poznávat zemi, to moc nejde. V Ománu je to bezvadná věc a určitě to stojí za pokus.

 

V horách Ománu malokdy narazíte na lidi, ale na krásná místa docela často.

V horách Ománu malokdy narazíte na lidi, ale na krásná místa docela často.

FOTO: archiv cestovatelského portálu Sopka.cz

Příroda s staré pevnosti 

Omán je hrdý na své památky a přírodu. Prastaré oázy, pevnosti a strážní věže, horské masívy (nejvyšší hora Jebel Shams je vysoká 3075 m n. m.!), panenské pobřeží a fascinující poušť. Kde to alespoň trochu jde, snaží se Ománci udržet zeleň. Ománci jsou hrdí na svou zemi. Nic nedostali zadarmo a museli velmi těžce pracovat, aby jejich země vypadala tak, jak vypadá. Díky tomu se tu nesetkáte s arogancí, tolik otravující v okolních zemích. Ománci jsou přirozeně hrdí, vznešení, přátelští a velmi pohostinní. Rozhodně si zaslouží plný respekt a úctu návštěvníků a jsou připraveni stejnou úctou a respektem oplácet.

Typická architektura ománských pevností. Pevnost Barka Fort.

Typická architektura ománských pevností. Pevnost Barka Fort.

FOTO: archiv cestovatelského portálu Sopka.cz

Osvícená monarchie, skvělé zřízení

Osvícená monarchie se zázemím tradičních hodnot provází ománskou společnost nástrahami a lákadly moderního světa. Moderní architektura není modlou, ale musí sloužit celkovému charakteru a kulturním tradicím. V Ománu neuvidíte výškové budovy, které mají ohromit svět, přesto se vám často bude tajit dech.

Ani pláže v Ománu nejsou k zahození. S plážemi na Zanzibaru se srovnávat nedají, ale za návštěvu stojí.

Ani pláže v Ománu nejsou k zahození. S plážemi na Zanzibaru se srovnávat nedají, ale za návštěvu stojí.