Polské Trojměstí u moře

24.04.2020 12:29

 

  •  
  • Pátek 24. dubna 2020 Jiří
  •  
 
Premium

Polské Trojměstí u Baltského moře patří mezi nejkrásnější místa Evropy

  •  
  •  
  •  
  •  
  12:00
Tři perly na pobřeží Baltského moře – Gdaňsk, Sopoty a Gdyně – dohromady tvoří nádherný celek, který vám přinese hned trojnásobnou radost. Každé ze tří sousedních měst je jiné, ani v jednom z nich se ale určitě nebudete nudit.

První vás uhrane překrásným historickým jádrem, druhé příjemně lázeňskou atmosférou a třetí svým moderním, neotřelým šmrncem. A co je na tom nejlepší? Všechna se dají poznat za jediný prodloužený víkend. Až se zase otevřou hranice, můžete zamířit opačným směrem než davy Poláků okupující české nebo slovenské pohraničí.

Krásy historie

O Gdaňsku se říká, že je jedním z nejkrásnějších měst v Evropě, a pokud zavítáte do Starého města, určitě s tím budete souhlasit. Ty největší architektonické skvosty se koncentrují kolem náměstí, které na mapě najdete pod názvem Długi Targ. Stojí tam radnice, ze které je nádherný výhled na okolí nebo slavná Neptunova fontána ze 17. století, která je pro Poláky tím samým, co pro Italy Fontána di Trevi. 

Fotogalerie

Minout byste neměli ani Artušův dvůr – krásně zdobená budova stojí hned za fontánou, kdysi se v ní scházeli obchodníci a dnes slouží jako pobočka muzea. Uvnitř najdete mimo jiné i nejvyšší kachlová kamna na světě. Měří skoro jedenáct metrů! 

Další nádherné domy lemují tzv. Královskou cestu (známá je i jako Dlouhá ulice), která je vlastně takovým prodloužením náměstí. Vede až k nádraží a cestou minete například Zlatou bránu nebo Vězeňskou věž. Ta byla nejdříve součástí městského opevnění, později pak sloužila jako místo, kde své poslední dny trávili odsouzenci na smrt. Dnes ve věži působí muzeum tortury, ve kterém si ti otrlejší z vás můžou prohlédnout nejrůznější mučicí nástroje. 

 
zavřít ×
 

Procházky u vody

Kam dál? Třeba oklikou kolem chrámu Nanebevzetí Panny Marie až do ulice Mariecki nedaleko řeky Motlawy. Ta je jednou z nejhezčích ulic v celém Gdaňsku, přes den je jako stvořená k příjemnému odpočinku v útulných kavárnách, po setmění k neméně příjemným romantickým procházkám. A pokud jde o samotný chrám, ten je zase nejvyšším cihlovým svatostánkem na světě a společně s radnicí tvoří dominantu města. 

Nakonec to vezměte až k té řece a ještě dál, až tam, kde se vlévá do Visly – nejenže tamní promenáda přímo svádí k hezkým procházkám, ale navíc tam najdete i další gdaňský symbol, největší zachovaný přístavní jeřáb středověké Evropy, tzv. Żuraw. 

Lázeňská pohoda

Na Gdaňsk jsou přilepené malebné lázeňské Sopoty. Čím vás dostanou? Takovými raritami jako je třeba nejdelší dřevěné molo v Evropě nebo Křivý dům. 

Historické centrum polského Gdaňsku

Historické centrum polského Gdaňsku

 

Molo měří přes 500 metrů a je plné kaváren s vyhlídkou na Gdaňský záliv a pláže, dům je nakřivo schválně a na první pohled působí ještě „rozjásaněji“ než Tančící dům v Praze. Stojí na půvabné pěší zóně Monte Cassino, kterou si místní překřtili na více polsky znějící Monciak. 

A procházku po pěší zóně si protáhněte až za roh, k ikonickému starosvětskému Grand hotelu, kde nocovaly takové hvězdy jako například Marlene Dietrich nebo Greta Garbo

Nekonečná zábava

Ze Sopot je to pak už jen necelých deset kilometrů do posledního z Trojměstí, do Gdyně. Je to poměrně mladé město, které bylo ještě před ani ne sto lety bezvýznamnou vesnicí, nečekejte tedy záplavu historických památek. 

O novější zajímavé budovy tam ale nouze není – najdete je například na náměstí Kościuszko. A nouze není ani o bohatý kulturní život. Gdyně láká na věhlasné hudební a filmové festivaly, hezké pláže, bujarý noční život i poklidná muzea a galerie. Zkrátka pro každého má něco. 

Zdroj: https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/gdansk-sopoty-gdyne-polsko.A200325_194440_rady-na-cestu_rik