Stejně jako České Švýcarsko na naší straně hranice je pískovcová krajina Saského Švýcarska známá především díky svým skalním útvarům. Jako taková představuje kromě ráje horolezců rovněž ideální cíl pro rekreační aktivity v podobě pěší turistiky či jízdy na horském kole. Každý, kdo plánuje navštívit region národního parku Saské Švýcarsko, určitě nezapomene na svůj pomyslný seznam umístit zastávku na nejpopulárnějším místě oblasti – skalní most Bastei s úchvatnou vyhlídkou.

Více než 160 let starý pískovcový skalní most je zároveň tím nejstarším svého druhu v Evropě. Romantické procházky mezi pískovci zalitými paprsky zapadajícího slunce, výstupy na skalní vyhlídky a fotogenická panoramata však nejsou to jediné, co Saské Švýcarsko nabízí.

Skalní most Bastei

Skalní most Bastei

FOTO: Colorvision Uthoff, fotograf Hans R.

Pro ty, kteří se chtějí držet tradičního způsobu, jak poznávat přírodní krásy – tedy pěšky nebo na kole – je k dispozici více než tisíc kilometrů značených turistických tras, z toho přes 400 kilometrů prochází národním parkem. Pro dobrodruhy jsou zde však i jiné cesty k poznání krás tohoto regionu. Jedna z nich vede po vodě.

Okružní plavby na parnících

Okružní plavby na parnících

FOTO: Tourismus Verband Sächsische Schweiz e.V.

Kromě plavby starodávným kolesovým parníkem si totiž můžete půjčit kánoe nebo kajak a vydat se po Labi na vlastní pěst, případně se připojit k výpravě na nafukovacím nebo motorovém člunu. Faktem je, že pouhou projížďkou po Labi člověk pozná jen nejbližší okolí jeho břehů. Pokud byste chtěli zabrousit i do nejrůznějších zákoutí uprostřed lesů, pak pravděpodobně zvolíte jiný způsob dopravy.

Vodní radovánky

Vodní radovánky

FOTO: Tourismus Gesellschaft Sachsen GmbH

Milovníci jízdy na jednostopém vozidle se již zajisté těší, až budou moci provětrat svého dvoukolého miláčka. A právě oblast Saského Švýcarska je tím pravým rájem pro všechny motorkáře, kteří pro své projížďky vyhledávají pořádně utažené zatáčky. Zvuk burácejícího motoru odrážející se od strmých pískovcových stěn pak ještě více podtrhuje atmosféru. Taková projížďka musí zcela jistě být nezapomenutelným zážitkem.

Pokud jste majitelem řidičského oprávnění na motocykl, ale ke splnění vašeho snu stále něco chybí, pak nezoufejte – u nádraží ve městě Sebnitz funguje unikátní půjčovna motocyklů. Proč unikátní? Zákazníkům totiž nabízí k zapůjčení několik strojů vyrobených mezi lety 1938 a 1955. Kromě půjčovny zde najdete i výstavu těchto historických kousků.

Němci jsou známí svou vášní pro motorismus, a tak nikoho nepřekvapí, že spousta německých cestovních kanceláří nabízí speciální služby pro motorkáře – od jednodenních výletů až po několikadenní motorkářské zájezdy – a to i v Saském Švýcarsku. Pokud byste si tedy nevěděli rady s tím, kam se na svém nebo zapůjčeném motocyklu vydat, existuje řada možností, na koho se v takovém případě obrátit.

Motorkáři si v Sasku také přijdou na své

Motorkáři si v Sasku také přijdou na své

FOTO: Sachsenbike

Nebyli by to ovšem Němci, kdyby nemysleli i na rodiny s dětmi. Značené stezky jsou rozdělené podle obtížnosti, a tak jsou zde i takové, jež zvládnou zdolat i děti, případně maminky s kočárky. Kromě toho mohou děti, a samozřejmě i dospělí, absolvovat přímo v Labských pískovcích – ráji horolezců – kurz lezení a spoustu dalších sportovních aktivit. Celý region je protkán zhruba 720 kilometry oficiálně uznaných jezdeckých stezek, jež spojují síť jezdeckých farem s možnostmi výuky jízdy na koni, vyjížděk i ustájení vlastních či zapůjčených koní, takže nic nebrání tomu poznat krásy Saského Švýcarska v sedle. Tím však výčet speciálních tras nekončí.

Zajímavostí jsou například stezky určené pro pejskaře. Ačkoli zde platí povinnost mít psa připnutého na vodítku, stezky jsou přizpůsobené tak, aby byla procházka pro návštěvníky i jejich čtyřnohé kamarády co nejpohodlnější. Snahu našich sousedů zpřístupnit přírodní památky všem nejlépe dokládají turistické trasy pro hendikepované. A nejedná se o pouhé krátké úseky cest. Tras je hned několik a nejdelší z nich měří přes 30 kilometrů. Samozřejmostí je i bezbariérové ubytování, vyhrazená místa na parkovištích a síť bezbariérové veřejné dopravy, která zajišťuje bezproblémový pohyb po celém regionu.

Saské Švýcarsko pro všechny

Saské Švýcarsko pro všechny

FOTO: Dittrich Silvio

Ať už se rozhodne vyrazit do Saského Švýcarska kdokoli, rozhodně najde spoustu možností, jakým způsobem bude moci poznávat tamní přírodní krásy. Vítán je každý, kdo chce trávit dovolenou či výlet aktivně. Zároveň však naši sousedé pochopili, že je třeba klást důraz na individuální potřeby návštěvníků. „Přírodní ráj pro každého“ – tak zní jedno z hesel Saského Švýcarska. Tak neváhejte a vyrazte na cestu do ráje mezi pískovci.