Sedm měst na chorvatském pobřeží, které stojí za výlet

07.07.2017 11:27

 

 
  •  
  •  
  •  
 
 

Murter | foto: Jan Hocek, pro iDNES.cz

Vybrali jsme pár míst mezi městy Zadar a Split, která mají atmosféru a stojí za krátkou návštěvu. Některá jsou známá a přitahují velké množství návštěvníků, jinde panuje klid a pohoda.

Na pobřeží mezi Zadarem a Splitem najdeme i dvě památky UNESCO (Trogir a katedrála v Šibeniku). Náš výčet je řazen geograficky od severu k jihu, tedy od Zadaru po Split.

1.Murter

Městečko Murter leží na stejnojmenném ostrově, který s pevninou spojuje most. Je výchozím bodem pro návštěvníky národního parku Kornati (sídlí zde i správa parku) a v jeho okolí leží mnoho ostrovů a ostrůvků.

Fotogalerie

Je to také místo vyhledávané jachtaři, neboť tu jsou dvě velké maríny (Hramina a Betina) a v zátoce u Murteru s oblibou kotví velké množství lodí.

Kdo se rád koupe, najde nedaleko od centra hezkou pláž v zátoce Slanica.

Procházka Murterem vám nezabere mnoho času, samotné centrum je poměrně moderní se spoustou obchůdků a stánků se suvenýry. Najdete tu kostel sv. Michala nebo kapli sv. Rocha na kopci nad městečkem. Na výběžku za marinou Hramina můžete obdivovat vykopávky římské osady Collentum.

2.Tribunj

Od moře toto městečko tak trochu připomíná proslulý Mont Saint Michel – návrší s kostelíkem sv. Nikoly na vrcholku je bezesporu dominantou rybářského městečka Tribunj.

Tribunj
 

Kolem návrší vede hezká pobřežní promenáda. Nejstarší a nejmalebnější část obce stojí pod tímto kopcem na malém ostrůvku, který je s pevninou spojen kamenným mostem. Tady se můžete projít spletí uliček nebo posedět v některé z restaurací na nábřeží.

V obci je marína a rybářský přístav. Proslulé jsou zdejší rybí trhy, v restauracích pak můžete okusit mnohé mořské speciality, například rybí brudet s polentou.

Oblázkové pláže se táhnou podél pobřeží ke středisku Vodice. Pěšky můžete dojít na opačnou stranu do Svlje s chráněnou zátokou a malou pláží.

3.Skradin

Pokud pojedete po dálnici mezi Zadarem a Splitem, tak těsně před sjezdem na Šibenik minete odbočku na Skradin.

Přestože tato osada leží poměrně hluboko ve vnitrozemí, lze ji považovat za námořní přístav – dojet sem můžete totiž i lodí zatopeným kaňonem řeky Krka.

Skradin
 

Skradin je jedním z výchozích míst do národního parku Krka. Můžete se do něj vydat lodí (je zdarma) nebo jít pěšky asi 3 km podél řeky.

Samotný Skradin patří mezi nejstarší chorvatská města a je zajímavý svým kamenným centrem s jedním z nejhezčích chorvatských přístavů. Navštívit můžete kostel Panny Marie se zvonicí nebo pravoslavný kostel sv. Spiridon.

4.Šibenik

Šibenik je svou velikostí první skutečné město na našem seznamu. Je to skvost dalmátského pobřeží, který by nikdo neměl minout. Město leží v ústí řeky Krky, která zde tvoří skvělý chráněný přístav. S otevřeným mořem je Šibenik spojen úzkým a hlubokým průlivem sv. Antonína.

V Šibeniku najdeme jednu z osmi chorvatských památek UNECO, kterou je katedrála sv. Jakuba. Tato monumentální stavba se začala budovat v první polovině 15. století jako gotická a byla dokončena v renesančním slohu. Kamenná stavba je dlouhá 39 metrů a vysoká 32 metrů.

Šibenik
 

Stavebním unikátem je zejména systém zaklenutí a dále 74 bust v životní velikosti nebo nádherná kaple.

Staré centrum Šibeniku charakterizují úzké kamenné uličky, které v parném horku poskytují blahodárný stín a chlad. Je to město plné sakrálních i vojenských památek, navštívit tu můžete přes dvacet kostelů a čtyři pevnosti! Doporučujeme navštívit pevnost sv. Michala, která se zvedá vysoko nad mořem.

5.Zlarin

Rybářské městečko Zlarin je jediné místo na našem seznamu, kam se dostanete pouze lodí – buďto na plachetnici, nebo trajektem ze Šibeniku. Trocha úsilí se vyplatí – odměnou vám bude procházka po nábřeží a objevování spousty tajuplných zákoutí zlarinských uliček.

Zlarin
 

Městečko je jedinou obcí nevelkého stejnojmenného ostrova, na kterém žije asi 360 obyvatel. Zlarin je jeden z mála chorvatských ostrovů, kde najdete zachovalou autentickou architekturu, zejména původní kamenné domy ze 13. století. Zajímavostí je, že na ostrově jsou zakázána auta.

Hlavním zdrojem obživy obyvatel je vedle zemědělství také rybolov, lov korálů a mořských hub. Najdete tu mj. malé muzeum „Koraljarski centar Zlarinka“, kde najdete expozici o lovu korálů a jejich zpracování, součástí je i dílna, ve které se korály opracovávají a brousí.

6.Primošten

Primošten je jedním z nejkrásnějších městeček v Jaderském moři a proslulým turistickým centrem Dalmácie. Původně ležel na malém ostrově v blízkosti pevniny, se kterou byl spojen mostem. Most byl nahrazen hrází a od roku 1564 se nazývá Primošten (od slovesa přemostit).

Primošten

Primošten

 

Jádro starého města charakterizuje síť úzkých uliček s několika původními rybářskými domy a částí hradeb s velkou vstupní bránou z období benátské nadvlády. Uličky se zvedají vzhůru k dominantě, farnímu kostelu sv. Jiří z 15. století. Od kostela se otevírá krásný výhled na celý Primošten a jeho okolí.

Primošten obklopují dlouhé oblázkové pláže a promenády obklopené starými hradbami. Během letních měsíců můžete navštívit četné slavnosti, rybářské noci, večery folklóru nebo dalmátské lidové hudby.

7.Trogir

Starobylý Trogir patří mezi nejnavštěvovanější města Dalmácie. Jeho historické jádro je zapsáno na seznamu UNESCO jako jedinečný příklad románského ostrovního městečka.

Vlastní jádro města je malé a projdete ho za pár minut, památek tu ale najdete bezpočet, a tak se vyplatí si na návštěvu vyhradit alespoň pár hodin.

Trogir
 

Největší zajímavostí je katedrála sv. Vavřince postavená ve 13. - 15. století a dále tu najdete kostely, paláce a tvrze z období 14. - 17. století hlavně v renesančním a románském stylu.

Za hezkým výhledem se vydejte na pevnost Kamerlengo, z jejíchž ochozů je krásný výhled na celé město. Hned za mostem u hlavní silnice najdete místní trhy a přes ulici budovu rybárny s každodenně nabízenými čerstvými úlovky.

Zdroj: https://cestovani.idnes.cz/chorvatsko-pobrezi-krasna-mesta-tipy-na-vylet-fq0-/chorvatsko.aspx?c=A170601_173322_chorvatsko_hig