Svazijsko se přejmenovalo. Nově se stát jmenuje eSwatini

20.04.2018 13:03

Svazijsko se přejmenovalo. Pletli si nás se Švýcarskem, tvrdí král

  11:30
Drobné africké Svazijsko slaví 50 let nezávislosti a při té příležitosti změnilo název. Nově se bude jmenovat eSwatini. Rozhodl o tom král Mswati III., který jihoafrické zemi vládne jako absolutistický vládce.

Svazijský král Mswati III. a jeho žena (13. srpna 2012) | foto: Reuters

  •  
  •  
  •  
  •  

„Chtěl bych oznámit, že od dnešního dne bude naše země známa jako království eSwatini,“ oznámil monarcha na oslavách nezávislosti, které se kryjí s jeho padesátými narozeninami. 

Název eSwatini znamená v místním jazyce „země Svazijců“ a král ho podle agentury Reuters v posledních několika letech už několikrát použil - například loni při projevu na půdě OSN či na setkání Africké unie. 

Fotogalerie

Mswati III. při čtvrtečním projevu zdůraznil, že jeho země se tak vrací ke svému původnímu jménu z dob před britskou kolonizací. Jméno Svazijsko podle něj navíc vyvolávalo zmatky. „Kdykoli jsem jel do zahraničí, tak nás lidé měli za Švýcarsko,“ poukázal král na fakt, že anglicky se Svazijsko řekne Swaziland, což zní podobně jako Switzerland.

Král si od nového jména slibuje, že se jeho poddaní budou s vlastí lépe identifikovat. Země, která je rozlohou o něco menší než Slovinsko, je jedním z nejchudších států Afriky. Většina obyvatel pracuje v zemědělství, především na plantážích cukrové třtiny. Asi čtvrtina procent obyvatel je HIV pozitivních. 

Zatímco 1,2 milionu obyvatel malého hornatého království žije v bídě, Mswati III. má údajně osobní majetek v hodnotě kolem 200 milionů dolarů (asi čtyři miliardy korun). Je také známý velkou rodinou - nyní má patnáct manželek a 23 dětí. Zemi vládne společně se svojí matkou, takže Svazijsko je jednou z mála světových diarchií. 

Svazijsko

Svazijsko

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/svazijsko-eswatini-afrika-mswati-iii-dwn-/zahranicni.aspx?c=A180420_102158_zahranicni_aha