Když se zahledíte na noční oblohu ve velkém městě, uvidíte maximálně několik desítek nejjasnějších hvězd. Na místech dál od velkých světelných zdrojů můžete pouhým okem na obloze nad sebou pozorovat asi 2000 hvězd. V národním parku Bryce Canyon se vám jich nad hlavou třpytí zhruba 7500…

Základní informace o národním parku Bryce Canyon

Bryce Canyon není kaňonem v pravém slova smyslu. Není vyřezaný tekoucí vodou, nicméně voda byla aktivní složkou zejména při mrazovém zvětrávání. Park tvoří několik přírodních skalních amfiteátrů, se skalními branami, okny, mosty, sloupy, se skalními útvary, kterým místní říkají hoodoos… Park leží v Utahu, tak trochu stranou hlavního proudu turistů. Vznikl v roce 1928 a jeho malá rozloha (zhruba 150 km čtverečních) umožňuje poznat ty největší atrakce v jednom dni.

Názvy skalních útvarů jsou občas dosti zvláštní. Na snímku vidíte Wall Street, v parku mají ale i Tower Bridge, Čínskou zeď nebo královnu Victorii.

Názvy skalních útvarů jsou občas dosti zvláštní. Na snímku vidíte Wall Street, v parku mají ale i Tower Bridge, Čínskou zeď nebo královnu Victorii.

FOTO: www.nps.gov/brca

Aby ne, je tady jedna z nejtemnějších obloh v celých Státech – i proto, že Bryce Canyon neleží v blízkosti žádného velkého města, které by do noci zářilo tisícem světel. Pravidelně se tady pořádají tematické hvězdářské večery, v červnu tady probíhá Astronomický festival, který přiláká tisíce návštěvníků, a jednou až dvakrát do měsíce vyrážejí od návštěvnického centra parku takzvané Úplňkové výpravy.

Vydejte se na Úplňkovou výpravu!

Full Moon Hikes ale mají pevná a poměrně striktní pravidla. „Účastníci s sebou nesmějí mít svítilny a zakázali jsme i focení s bleskem,“ říká průvodkyně, která skupinku provede na zhruba čtyři kilometry dlouhé trase. „A naopak důrazně doporučujeme kvalitní trekovou obuv.“ I kvůli terénu – účastníci těchto výprav sestoupají na dno „kaňonu“ a zase zpátky – není noční túra vhodná pro děti mladší šesti let.

Tady je Thorovo kladivo v pozdním odpoledni.

Tady je Thorovo kladivo v pozdním odpoledni.

FOTO: www.nps.gov/brca

Jinak je ale obrovským zážitkem. Bizarní skalní útvary vypadají jinak než ve dne, měsíc v úplňku vytváří občas až děsivé stíny, a když noční oblohu prořízne křik ptáka, málokdo se ubrání mrazení v zádech.

Pozor na povolení!

Jestliže se rozhodnete poznávat krásy amerických národních parků s cestovní kanceláří, zjistěte si, zda má povolení pro komerční vstup. „To zařizují cestovky, nicméně drahé povolení, jehož vyřízení je náročné na čas, nemají všechny. A tak se člověku může přihodit, že ho a s ním i celou skupinu nechá stát parková správa před branami parku a cestovní kanceláři zabaví autobus,“ upozorňuje Radek Adamec z cestovní kanceláře ESO travel. která jako jediná kancelář v Česku toto potvrzení pro významné národní parky má.

Na snímku útvar zvaný Odd hoodoo. Spatřit ho můžete, když zaplatíte vstupné do parku. To činí 25 dolarů za automobil.

Na snímku útvar zvaný Odd hoodoo. Spatřit ho můžete, když zaplatíte vstupné do parku. To činí 25 dolarů za automobil.

FOTO: www.nps.gov/brca

Ve dne je atmosféra Bryce Canyonu úplně jiná. Když sem vyrazíte v hlavní letní sezóně, bude se slunce opírat do skal a vykreslovat jejich barvy, od světle oranžové po temně rudou, které jsou připomínkou náročných geologických procesů, jež daly v průběhu miliónů let vzniknout celému parku.

Navštivte Americké národní parky: Kolik měří největší strom planety a kam ukrýt mrtvolu?

V labyrintu skalních amfiteátrů se ztrácely i krávy

„Série skalních amfiteátrů se táhne od severu na jih v délce asi 30 kilometrů,“ vykládá průvodkyně. „Největším a nejnavštěvovanějším je potom amfiteátr Bryce, který se rozkládá na ploše 19 krát 5 kilometrů a který místy padá až do hloubky 240 metrů.“ Právě tady se na konci 19. století usadil mormonský osadník Ebenezer Bryce, podle kterého je celý národní park pojmenovaný.

V zimě parkem vedou běžkařské trasy.

V zimě parkem vedou běžkařské trasy.

FOTO: www.nps.gov/brca

Nicméně je nutné podotknout, že tu s manželkou Mary nevydrželi příliš dlouho. Jeho stádo krav se mu neustále ztrácelo v labyrintu skalních bludišť na dně amfiteátru, a tak to nakonec Ebenezer vzdal a přestěhoval se jinam. Za své vzaly i snahy ostatních osadníků prokopat do oblasti kanál a přivést do krajiny vodu řeky Sevier. Dnes za to můžeme děkovat – Bryce Canyon zůstal zachovaný v celé své kráse.

Na běžkách napříč parkem

Parkem vede zhruba padesát kilometrů značených tras, v zimě tu udržují asi 16 kilometrů tras pro běžkování – proběhnout se na běžkách tady můžete po hraně kaňonu a cestou se, pokud vám to dech a fyzička dovolí, kochat nádhernými výhledy. „V létě si turisté mohou zvolit jednu z osmi hlavních stezek. Ta nejpopulárnější má třináct vyhlídek a zvládnout se dá v jednom dni,“ přibližují možnosti v návštěvnickém centru.

A ještě jednou Thorovo kladivo. Mimochodem, indiáni kmene Paiute věřili, že jsou některé skalní útvary zkamenělí lidé.

A ještě jednou Thorovo kladivo. Mimochodem, indiáni kmene Paiute věřili, že některé skalní útvary jsou zkamenělí lidé.

FOTO: www.nps.gov/brca

„ Ale máme tu i 37 kilometrů dlouhou stezku, kterou doporučujeme rozdělit do dvou dnů. S přespáním v jednom z kempů.“ Jediné, na co člověk nesmí zapomenout, je zažádat o povolení pro kempování.