Pokud jedete do Londýna na prodloužený víkend a nikdy jste tam ještě nebyli, měli byste se v první řadě rozhodnout, zda se jen chcete poflakovat kolem Temže, popíjet pivo či kvalitní kávu nebo zda se pokusíte navštívit, co se dá.

Pokud se rozhodnete pro druhou variantu, nedá se než doporučit okamžitě zakoupit tzv. Oyster Card a tu používat při cestování. Pokud byste městskou hromadnou dopravu využili jen jednou, je to zbytečné.

Pokud však nebydlíte v centru, ale v nějaké z okrajových částí Londýna, situace se rapidně mění a pouze cestu tam a zpět vám již Oyster Card obvykle zaplatí. A to nemluvíme o dalších menších přesunech, které jsou v Londýně nezbytné. Pokud tedy nejste zanícený běžec a nemáte extrémní štěstí na počasí. Nebo nejste milionář a nejezdíte taxíkem, což je však někdy pomalejší způsob dopravy než metro.

Tower

Být v Londýně a nenavštívit Tower, to je něco podobného, jako zavítat do Paříže a dělat, že tam není Louvre. Hlavním lákadlem Toweru jsou samozřejmě korunovační klenoty.

Samozřejmě, že když už za vstup na toto místo zaplatíte, nenecháte si ujít šanci je vidět. Sluší se však upozornit na obrovskou frontu, kterou budete muset přetrpět, ať už tam zavítáte kdykoliv.

Fronta se vine uvnitř budovy jako had a deprimující je na ní zejména to, že je koncipována tak, že v žádné chvíli netušíte, kolik lidí před vámi ještě zbývá. Obrňte se, stojí to za to.

Londýnský Tower

Londýnský Tower

FOTO: Novinky

Tower však nejsou jen korunovační klenoty. V různých věžích se nacházejí nejrůznější expozice, které se věnují všemu možnému, od historie samotného Toweru až po specializovanou expozici na mučení.

Mimochodem, v Toweru podle všeho také straší. Dokážete v komplexu objevit, proč tomu tak je?

Tower Bridge

Z Tower Bridge se vám dostane poměrně unikátního pohledu na Londýn. Má to ale pár háčků - veškeré focení je jen přes sklo a všudypřítomné odrazy vám tak znemožní snahu o lepší fotky.

Relativní novinkou je prosklená podlaha, která lidem umožňuje fotit si fotky ve značné výšce nad zemí a přitom pod sebou vidět chodce na ulici. Pokud to někoho nebere, tak vězte, že to tu vypadá jak v mateřské školce - lidé lezou po kolenou, lehají si a hloupě se usmívají.

Selfíčková mánie na Tower Bridge

Selfíčková mánie na Tower Bridge

FOTO: Novinky

Stadión Wembley

Pokud jste fanoušek fotbalu, neexistuje možnost, že byste vynechali návštěvu nejznámějšího britského stadiónu - Wembley. Před několika lety přestavěné útočiště britské fotbalové reprezentace za návštěvu jistě stojí.

Projít si Wembley může být skoro tak zajímavé, jako být tu na nějakém zápase či vystoupení.

Projít si Wembley může být skoro tak zajímavé, jako být tu na nějakém zápase či vystoupení.

FOTO: Novinky

Ti zanícenější fotbaloví fanoušci ocení jistě i to, že ještě před samotným začátkem prohlídky je k vidění břevno z památného finále fotbalového mistrovství mezi Anglií a Německem v roce 1966.

Navštívíte také šatny, tiskové centrum, užijete si vstup na hřiště z tunelu, kterým na něj vstupují i fotbalisté, vyzkoušíte si akustiku stadiónu a pokocháte se výhledem z královského apartmá.

London Bridge Experience

Není o moc více kontroverznějších zážitků, na které by se názory různily více, než na London Bridge Experience. Tento výlet do historie Londýna zahrnuje prožití příběhu velkého londýnského požáru, stejně tak jako se věnuje i jedné z nejtemnějších postav londýnské historie - Jacku Rozparovači.

London Bridge Experience

London Bridge Experience

FOTO: London Bridge Experience

Zvláštní show vás provázejí rádoby dobové postavy. Je asi vhodné upozornit, že pokud se bojíte i ve strašidelném domě na pouti, tak zde asi během jedné etapy celého zážitku vypustíte duši.

Vyjma velmi zdařilého optického přeludu, kdy se na moment ztratíte v prostoru, vás však show nemusí oslovit, pokud neumíte dobře anglicky. A to, že umíte frázi „yes, okay“, se nepočítá.