V Nazce objevili archeologové nové geoglyfy

30.05.2018 18:51

U peruánské planiny Nazca objevili archeologové nové geoglyfy

  11:10
Archeologové pomocí dronů objevili více než 25 nových geoglyfů na okraji pouště v jižním Peru nedaleko náhorní plošiny Nazca. Nově objevené obrazce jsou zřejmě o několik stovek let starší než světově známé geoglyfy na samotné plošině.
Archeologové u peruánské Nazcy objevili nové geoglyfy | (0:31) | video: Reuters
  •  
  •  
  •  
  •  

Na obrazce upozornili archeology místní obyvatelé. Skupina více než 25 neznámých obrazců, mezi něž patří kosatka či tančící žena, doposud zůstávala zbytku světa utajena. 

Geoglyfy jsou totiž nejlépe vidět z výšky, například obrazce na planině Nazca jsou k vidění pouze z letadla. K tomu, aby si archeologové ověřili tvrzení místních obyvatel, museli použít drony, uvedla agentura Reuters. Díky nim se podařilo rozšířit dokumentaci a objevit novou skupinu postav, dodal archeolog Johny Isla.

Obrazce na planině Nazca

Podle odborníků byly vytvořeny národem Paracasů, předchůdců Nazců v této oblasti, a to před více jak dvěma tisíci lety. Geoglyfy jsou pozoruhodnými připomínkami bohaté předkolumbijské historie Peru a jsou považovány za archeologické záhady, neboť nikdo neví jistě, proč byly vytvořeny.

Průzkum nových obrazců teprve začal, archeologové mají v plánu místo osobně navštívit a dále jej zkoumat. „Ještě jsme se k nim nevydali, zatím máme jen fotky. Tohle je teprve první fáze výzkumu,“ dodal Isla.

Geoglyfy na planině Nazca patří od roku 1994 na seznam Světového dědictví UNESCO. Archeologové odhadují, že byly vytvořeny před více jak 2 000 lety. Doposud bylo objeveno několik stovek kreseb. Většina z nich zachycuje zvířata či geometrické tvary. V současné době se však oblast potýká s několika problémy. Podle Reuters jedním z hlavních jsou místní lidé, kteří hledají novou půdu, kde by se mohli usadit.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/peru-geoglyfy-obrazce-na-planine-nazca-novy-obejv-25-obrazcu-p4p-/zahranicni.aspx?c=A180530_100847_zahranicni_lre