Zřícenina hradu Šostýn nepatří k těm často navštěvovaným - a nic na tom nemění ani jeho poloha na úbočí vrchu Pískovna, v těsném sousedství Kopřivnice. Svůj život tak žije ve stínu nedalekých a mnohem známějších Hukvald či Štramberku.

Z bývalého hradu z 13. století, tehdy nazývaného Schornstein, postaveného hrabětem Jindřichem z Hückeswagenu, dnes zůstala jen torza stěn skrytá v lese před zraky kolemjdoucích a nic už nenasvědčuje tomu, že hrad měl velmi rozsáhlé podhradí, snad až v délce 100 metrů. Jeho nejlépe zachovaná část je dnes tvořena suterénem bývalého hradního paláce.

Minulost hradu rozhodně nebyla fádní. Obléhán polskými vojsky, snad pokořen i vojsky husitskými, byl následně dobyt biskupským vojskem a v rozbořeném stavu vrácen původnímu majiteli, který jej však již nikdy neopravil. 

Tak chátral a zarůstal v zapomnění až do poloviny 19. století, kdy jeho nadzemní část byla stržena a zdivo použito jako stavební materiál při stavbě místní továrny na hliněné zboží. Smutný konec jednoho ze strážných hradů Moravské brány, jehož zdi dnes už poskytují jen nádech romantiky zabloudivším turistům a úkryt místní fauně.

O pohnuté minulosti hradu hovoří výstižně informační tabule při vstupu do zříceniny s vyobrazením původní podoby hradu. Četné místní archeologické vykopávky jsou pak součástí expozice muzea Fojství v Kopřivnici.

Na Šostýn vede turistická trasa KČT značená žlutou barvou a naučná stezka NS Lašsko – Kopřivnice vedoucí od nádraží ČD. Ti, kdo přijedou vlastním vozem, mohou zaparkovat u letního koupaliště na úpatí vrchu Pískovna.

Kromě hradu Šostýna leží na úbočí Pískovny další zajímavá místa – rozhledna na Bezručově vyhlídce, otevírající pohled na Kopřivnici a protilehlou Bílou horu s rozhlednou, Raškova vyhlídka, umístěná na skále s nádhernými pohledy směrem na Štramberk. A nesmíme zapomenout na Jasníkovu studánku, věnovanou místnímu rodáku a básníku Adolfu Jasníkovi, vlastním jménem Adolf Míček. Na všechna místa vás zavedou značky tras KČT - žlutá barva a NS Lašská – Kopřivnice.

Doporučuji vyrazit po žluté značce Motýlím údolím kolem Husovy lípy k Jasníkově studánce, odtud vystoupit na hřeben k rozhledně Bezručova vyhlídka. Značka naučné stezky vás pak zavede k rozcestí u zříceniny Šostýn a od zříceniny se můžete vydat opět po žluté značce k dalšímu cíli, k Raškově vyhlídce s třemi památnými buky – Ondrášovým, Raškovým a bukem Černých myslivců.

Své kouzlo má tahle trasa v každém ročním období, v zimě jen pozor na běžkařské trasy. Autor těchto řádků se tady procházel o letošních svátcích, kdy zima připomínala podzim a místo křupání sněhu byl slyšet jen šustot spadaného listí.