Aleppo vždy bývalo důležitým centrem obchodu a vědění, v jeho čele se vystřídaly nejrůznější kultury a národy od Akkadů, antických Řeků či Římanů nebo Osmanů. Tato diverzita se odrazila i v architektuře nejrůznějších památek, jež s historickým starým městem náležejí od roku 1986 ke kulturnímu dědictví UNESCO.

Působivé památky jsou ale dnes už jen slabým odrazem své někdejší slávy a majestátnosti. Na některých se válka podepsala nenapravitelným způsobem.

Historie Aleppa sahá až do třetího tisíciletí před naším letopočtem.

Historie Aleppa sahá až do třetího tisíciletí před naším letopočtem.

FOTO: Profimedia.cz

Citadela je zásadnm strategickým bodem.

Citadela je zásadním strategickým bodem.

FOTO: Profimedia.cz

Jednou z největších dominant Aleppa i v dnešních pochmurných podmínkách, zůstává středověká citadela, opevněný palác, který stejně jako celé staré město patří k jedněm z nejstarších na světě. Její základy byly položeny už ve třetím tisíciletí před naším letopočtem a vždy se jednalo o významný strategický bod, i za uplynulé občanské války.

Ve městě se nachází řada náboženských budov - mešit, kostelů i synagog.

Ve městě se nachází řada náboženských budov — mešit, kostelů i synagog.

FOTO: Profimedia.cz

Válkou neutrpělo pouze Aleppo.

Krásy Aleppa zřejmě dlouho nikdo objevovat nebude.

FOTO: Profimedia.cz

Z významných památek se ve městě kromě mešit nacházejí také židovské synagogy nebo kostely, jak katolické, tak řecké ortodoxní. Historické krásy jednoho z nejstarších měst však nejspíš ještě dlouho nikdo obdivovat nepojede. Podobně jako další významn